Acasă Economie România, alături de alte opt state UE a ridicat în Consiliul de...

România, alături de alte opt state UE a ridicat în Consiliul de Mediu problema transferului transfrontalier de deșeuri

DISTRIBUIȚI

174904 – 28032025 – Ministrul Mircea Fechet și secretarul general Alexandru Avram au participat la lucrările Consiliului de Mediu organizat de Președinția polonă a Consiliului UE, la Bruxelles.

Pe ordinea de zi a Consiliului s-au aflat teme importante de discuție: dimensiunea de mediu a Pactului pentru o industrie curată, politici de mediu la nivel mondial, impactul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei asupra mediului.

Ministrul român al mediului a subliniat că Pactul pentru o industrie curată reprezintă o etapă critică în alinierea competitivității industriale la obiectivele climatice în contextul geopolitic și economic actual, în care consolidarea competitivității și creșterea rezilienței industriei UE sunt elemente-cheie. România  salută concentrarea asupra industriilor mari consumatoare de energie, mai dificil de decarbonizat, și pledează pentru o aplicare reală a principiului neutralității tehnologice, astfel încât aceste măsuri să nu creeze costuri suplimentare, în special pentru cetățeni.

În ceea ce priveşte Fondul pentru Inovare, respectiv Banca de Decarbonizare, România a susţinut importanţa unui nivel adecvat de finanţare pentru a sprijini tranziţia industriei europene către tehnologii curate în toate statele membre.

Legat de schimbul de opinii privind politicile de mediu la nivel mondial, demnitarul român s-a referit la poluarea cu plastic, arătând că România sprijină un acord global obligatoriu din punct de vedere juridic privind poluarea cu plastic, inclusiv microplasticele.

În ceea ce privește impactul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei asupra mediului, ministrul Mircea Fechet a declarat:

„România recunoaște provocările semnificative în materie de protecție a mediului cu care se confruntă Ucraina, în contextul agresiunii Federației Ruse și își exprimă profunda îngrijorare cu privire la impactul activităților militare asupra mediului pe teritoriul Ucrainei. Impactul asupra mediului cauzat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este un apel de trezire nu numai pentru statele din regiunea Mării Negre, ci pentru întreaga comunitate internațională. În calitate de parte la Convenția pentru Protecția Mării Negre, a cărei președinție o deține în prezent, România efectuează monitorizări periodice pentru a determina impactul asupra mediului marin. Așadar, considerăm că sunt necesare măsuri urgente pentru protejarea mediului și rămânem angajați în consolidarea cooperării cu toate țările vecine și partenerii internaționali pentru a aborda provocările comune de mediu”.

În cadrul acestei reuniuni, România, alături de Cehia, Franța, Croația, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovenia și Slovacia au abordat subiectul transferului transfrontalier de deșeuri și al modalităților de îmbunătățire a accesibilității informațiilor pentru autoritățile competente și organismele de control, inclusiv în cazurile de transfer ilegal de deșeuri.

„România sprijină pe deplin ideea îmbunătățirii gradului de accesibilitate a informațiilor pentru autoritățile competente și organismele de control în ceea ce privește transferurile transfrontaliere de deșeuri, inclusiv cazurile de transferuri ilegale de deșeuri.

Subliniem faptul că schimbul eficient de informații este esențial pentru a asigura o supraveghere și o aplicare corespunzătoare, menite să reducă riscurile de mediu și să combată practicile ilegale.

Colaborarea dintre statele membre privind mecanismele de schimb și control al datelor va consolida capacitatea noastră colectivă de a aborda provocările transfrontaliere în materie de gestionare a deșeurilor, de a promova transparența și de a îmbunătăți conformitatea cu reglementările existente”, a precizat ministrul Mircea Fechet.

În cadrul prânzului de lucru, demnitarul român a punctat și importanța sectorului agricol și alimentardin punct de vedere al protejării resurselor vitale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.