Acasă Social Educatie Consultare publică privind programa pentru liceu s-a încheiat. Ce urmează…

Consultare publică privind programa pentru liceu s-a încheiat. Ce urmează…

DISTRIBUIȚI

 174718 – 07032025 – S-a încheiat perioada de consultare publică și a dezbaterilor naționale asupra proiectelor de planuri-cadru pentru învățământul liceal.

Planurile-cadru au fost elaborate într-o logică de tip expert (top-down) în contextul unei testări ulterioare prin consultare publică (bottom-up). Dacă un sistem de tip expert (top-down) este indicat în sistemele de educație mai simple, iar unul derivat din consultare publică (bottom-up) este indicat în sistemele de educație fără bune practici bine definite, atunci în sistemele de educație complexe, cu bune practici diverse, abordarea combinată de tip expert în context de testare prin consultare publică este demersul cel mai indicat.

Inițial au fost mai mulți experți implicați în elaborarea planurilor-cadru, dar nu toți au contribuit pe tot parcursul procesului (2023-2024). Ministrul Educației Daniel David precizează că a preluat în ianuarie 2025 proiectele existente, le-a adaptat propriei viziuni și le-a pus în consultare publică și dezbatere națională în 31 ianuarie 2025, demersuri încheiate în 6 martie 2025.

În acest demers, s-a pornit de la un profil foarte clar al absolventului, gândit în contextul celor opt competențe cheie. Într-o formulă mai simplă, țintim să avem buni specialiști, buni cetățeni (români protectori ai democrației) și oameni echilibrați psihologic/mulțumiți cu propria viață.

Urmează analiza sugestiilor primate, actualizarea Comisiei și procedurii de validare a planurilor-cadru (luna martie), elaborarea variantelor finale, discutarea lor variante cu actorii centrali (organizațiile elevilor, sindicate, organizațiile părinților) și relevanți din ecosistemul de educație (mediul socioeconomic, autorități) în luna mai.

Ulterior, Ordinul de ministru va fi pus în transparență decizională, care ar trebui adoptat în perioada mai-iunie.

După adoptare, urmează pașii curriculari: elaborarea programelor/conținuturilor, a manualelor și pregătirea profesorilor (incluzând și alți actori precum elevi/manageri/părinți – pentru procesele decizionale în care urmează să fie implicați). Ținta este ca elevii care vor fi în clasa a IX-a în anul școlar 2026-2027 să intre în noua logică curriculară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.