174624 – 25022025 – Miniștrii agriculturii din România, Bulgaria, Ungaria, și Slovacia au cerut Comisiei Europene restabilirea cotelor de import de dinainte de război pentru produsele agricole ucrainene și să solicite Ucrainei respectarea standardelor UE, a anunțat ministrul maghiar al Agriculturii Istvan Nagy într-o postare pe platforma de socializare X.
Miniștrii au trimis o scrisoare Comisiei Europene cu privire la modificările viitoare ale Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare (DCFTA) dintre UE și Ucraina.
Cele patru țări propun ca UE să revină la cotele tarifare de dinainte de război la expirarea actualului regulament privind măsurile comerciale autonome (ATM), care oferă acces exporturilor ucrainene pe piața UE. Ei solicită, de asemenea, prevederi bilaterale de salvgardare în zona de liber schimb cuprinzătoare, în conformitate cu perioada de referință antebelică, aplicabile tuturor produselor agricole, inclusiv celor pentru care tarifele UE au fost deja pe deplin liberalizate.
Cele patru țări UE propun, de asemenea, cote individuale proporționale cu fluxurile comerciale bilaterale normale dintre Ucraina și fiecare țară învecinată. În plus, ei caută o clauză de revizuire în ZLSAC pentru a permite reevaluarea în doi ani de la aplicarea acesteia, prevenind viitoarele distorsiuni ale pieței și asigurând o concurență loială pentru fermierii europeni, a spus Nagy.
Miniștrii solicită Bruxelles-ului să aplice reglementările sanitare și fitosanitare ale UE pentru importurile agricole ucrainene, aliniindu-le la standardele de bunăstare a animalelor, sănătate publică și mediu. De asemenea, ei recomandă o politică specifică pentru importurile de porumb.
În plus, propun stabilirea unui prag pentru prețurile minime de import pentru produsele agricole ucrainene, pentru a preveni subcotarea importurilor pe fermierii din UE prin vânzarea sub costurile de producție locale.
ATM-urile revizuite, în vigoare din 6 iunie 2024, includ o frână de urgență pentru șapte produse agricole – ouă, carne de pasăre, zahăr, ovăz, porumb, cereale și miere. Se declanșează automat dacă volumul importurilor atinge valoarea medie anuală a importurilor înregistrate între 1 iulie 2021 și 31 decembrie 2023.
Ministrul Agriculturii din Ungaria a declarat că regulamentul UE privind importurile din Ucraina expiră în iunie, așa că Comisia Europeană ar trebui să găsească o soluție pe termen lung la problemele pieței cauzate de produsele agricole ucrainene.
Ministrul ungar a discutat despre această problemă cu omologul român, la sfârșitul lunii trecute.