174633 – 26022025 – La trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, o actualizare comună de evaluare rapidă a daunelor și nevoilor ( Rapid Damage and Needs Assessment – RDNA4), publicată de Guvernul Ucrainei, Banca Mondială, Comisia Europeană și Națiunile Unite estimează că la 31 decembrie 2024, costul total de reconstrucție și recuperare în Ucraina este de 524 miliarde de dolari (506 miliarde de euro), ceea ce este de aproximativ 2,8 ori mai mare decât PIB -ul nominal estimat al Ucrainei pentru 2024.
Pentru 2025, Guvernul Ucrainei, cu sprijinul donatorilor, a alocat 7,37 miliarde de dolari (7,12 miliarde de euro) pentru a aborda domenii prioritare – locuințele, educația, sănătatea, protecția socială, energia, transportul, alimentarea cu apă, deminarea și protecția civilă. Deficitul de finanțare pentru nevoile de recuperare și reconstrucție pentru 2025 este estimat la de 9,96 miliarde de dolari (9,62 miliarde de euro), ceea ce înseamnă că mobilizarea sectorului privat rămâne esențială pentru recuperarea cu succes a Ucrainei.
„În ultimul an, nevoile de recuperare ale Ucrainei au continuat să crească din cauza atacurilor continue ale Rusiei”, a declarat premierul Ucrainei Denys Shmyhal.
Guvernul continuă programul de recuperare rapidă, concentrându-se în principal pe repararea și dezvoltarea infrastructurii energetice și reconstruirea locuințelor pentru familiile ucrainene.
”RDNA4, care acoperă daunele suportate pe parcursul a aproape trei ani – din 24 februarie 2022, până la 31 decembrie 2024, constată că daunele directe ale Ucrainei au ajuns acum la 176 miliarde de dolari (170 miliarde de euro), în creștere de la 152 miliarde de dolari (138 miliarde de euro) față de RDNA3 din februarie 2024, domeniile locuințelor, transportului, energiei, comerțulu și industriei și educația fiind cele mai afectate. Conform noii evaluări, 13% din locuințe au fost deteriorate sau distruse, afectând peste 2,5 milioane de gospodării. În sectorul energetic, a existat o creștere cu 70% a activelor deteriorate sau distruse de la RDNA3, inclusiv generarea de energie electrică, transmiterea, infrastructura de distribuție și încălzirea raională. În toate sectoarele, regiunile cele mai apropiate de linia frontului (Donețka, Kharkivska, Luhanska, Zaporizka, Khersonska, precum și Kyivska) au susținut aproximativ 72% din daunele totale.
„Evaluarea evidențiază daunele extraordinare pe care Rusia le-a provocat Ucrainei”, a declarat comisarul UE Marta Kos.
„UE sprijină deja reconstrucția și recuperarea Ucrainei, prin mobilizarea mai multor investiții private prin cadrul de investiții din Ucraina, ajutând țara să se integreze mai bine pe piața unică a UE. Acesta va fi un pilon al recuperării Ucrainei și va crea noi oportunități atât pentru întreprinderile ucrainene, cât și pentru cele europene”.
Din totalul nevoilor pe termen lung pentru reconstrucție și recuperare, cele mai mari sume sunt necesare în sectorul locuințelor (aproape 84 de miliarde de dolari (81 miliarde de euro)). Aceasta este urmată de sectorul transporturilor (aproape 78 de miliarde de dolari (75 miliarde de euro)), sectorul energiei și extractive (aproape 68 miliarde de dolari (66 miliarde de euro)), sectorul comerțului și industriei (peste 64 miliarde de dolari (62 miliarde de euro)) și agricultură (peste 55 de miliarde de dolari (53 miliarde de euro)). În toate sectoarele, costurile de autorizare și gestionare a resturilor ajunge doar la aproape 13 miliarde de dolari (12,6 miliarde de euro).
„Ucraina continuă să arate o rezistență incredibilă în fața daunelor severe, a suferinței nespuse și a pierderilor personale”, a spus Antonella Bassani, vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală. „Această evaluare actualizată surprinde progresul pe care Ucraina l-a făcut atât în ceea ce privește recuperarea fizică, cât și cea economică, progresul în programul său de reforme ambițioase și nevoile sale semnificative de reconstrucție”.
Evaluarea identifică și exclude peste 13 miliarde de dolari (12,6 miliarde de euro) în nevoi din opt sectoare care au fost deja acoperite de Ucraina cu sprijinul partenerilor săi și al sectorului privat. De exemplu, conform datelor guvernamentale, în 2024, pentru recuperarea sectorului locuințelor au fost alocate cel puțin 1,2 miliarde de dolari (1,1 miliarde de euro), iar pe mai mult de 2.000 km de autostrăzi și alte drumuri naționale au fost făcute reparații de urgență.
Sectorul privat a acoperit unele dintre nevoile critice, multe firme au început deja să investească în reparații și rezistență, inclusiv prin soluții energetice distribuite (centralele electrice cu gaz, panourile solare și biogaz). Pe baza estimărilor anterioare, sectorul privat ar putea acoperi o treime din nevoile totale, oferind un complement esențial investițiilor publice.
„Adevăratul cost al războiului este măsurat în viețile umane și în mijloacele de trai”, a spus Matthias Schmale, rezidentul și coordonatorul umanitar al ONU în Ucraina. „Dincolo de ajutorul imediat, trebuie să contribuim la deschiderea oportunităților pentru ca oamenii din Ucraina să-și reconstruiască viața cu demnitate. Aceasta înseamnă a investi în locuri de muncă demne, educație, asistență medicală și prioritizarea includerii grupurilor vulnerabile în rândul femeilor și fetelor, copiilor, oameni strămutați, comunități de romi, veterani de război și persoane cu dizabilități. Este nevoie de consolidarea parteneriatelor și un angajament ferm din partea tuturor, nu doar să sprijinim infrastructura, ci să sprijinim restabilirea țesăturii sociale a comunităților cu impact de război”.
RDNA4 evidențiază, de asemenea, că prioritizarea investițiilor în recuperare și reconstrucție va fi critică pentru aderarea UA la UE și rezistența pe termen lung. Aceste eforturi își propun să reconstruiască infrastructura țării, să reînvie economia și să consolideze cadrul instituțional în alinierea standardelor UE.
Rezultatele RDNA4 completează agenda de reformă și investiții a Planului Ucrainei pentru următorii trei ani.