174215 – 09012025 – Romfilatelia introduce în circulație vineri, 10 ianuarie, o nouă emisiune de mărci poștale uzuale sub numele unei tematici tradiționale „Trăiește sănătos!”, compusă din șase mărci poștale și un plic „prima zi”.
Subiectul emisiunii reflectă tendința din ce în ce mai vizibilă a întoarcerii la resursele naturii în care dieta vegetariană câștigă din ce în ce mai mulți adepți. În acest context, legumele și fructele sunt în atenție, ca surse importante ale unei alimentații sănătoase.
Tomatele (Solanum lycopersicum), redate pe marca poștală cu valoarea nominală de 5 lei, reprezintă plante mature ale vestului Americii de Sud, Mexicului și Americii Centrale. Sunt plante anuale, atingând 1-3 m înălțime, cu tulpini susținute de araci sau suporturi speciale. În lipsa acestora, cresc sub formă de tufiș cu înălțime mică. Diametrul fructului variază de la 1 la 10 cm. Legume des folosite, tomatele oferă o sursă importantă de fibre și ajută la reglarea nivelului de zahăr și colesterol din sânge. Sucul de roșii este cunoscut ca o apreciată băutură răcoritoare.
Prunele, fructe ale prunului (Prunus domestica), ilustrate pe marca poștală cu valoarea nominală de 6 lei, își găsesc multiple întrebuințări în industria alimentară (conserve, gemuri) sau la fabricarea rachiului. Prunii cresc în zone de înaltă fertilitate, preferabil deluroase. România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la suprafețele cultivate cu pruni. Fructele crude sunt o sursă de vitamina C și K și de minerale, cum ar fi potasiul și fosforul.
Ridichile (Raphanus sativus), reproduse pe marca poștală cu valoarea nominală de 7 lei, sunt legume rădăcinoase, cunoscute din antichitatea Romei și a Atenei. Ele conțin un ulei caracteristic, care este sursa aromei sale ușor înțepătoare. Sunt bogate în vitamine și minerale. Trebuie menționat că reprezintă o sursă de acid folic (sentetizator al globulelor albe/roșii din sânge), potasiu (element benefic pentru inimă și sistemul nervos), vitamina C, calciu, fier, magneziu.
Perele (Pyrus communis), redate pe marca poștală cu valoarea nominală de 8 lei, sunt fructele pomilor aparținând familiei Rosaceae, cultivați încă din Antichitate în Europa de Vest, nordul Africii și estul Asiei. Lemnul de păr este folosit la fabricarea instrumentelor muzicale și a mobilei. Fructele, pline de vitamine au numeroase beneficii pentru sănătate. Reduc riscul pentru boli de inimă, scad colesterolul rău (LDL) și cresc colesterolul bun (HDL). Coaja conține antioxidanți puternici, benefici sănătății inimii. Sunt indicate în tratamentul gutei și artritei.
Merele (Malus domestica), ilustrate pe marca poștală cu valoarea nominală de 14 lei, sunt fructe ale unor soiuri de pomi răspândite în zona temperat-nordică a Europei, Asiei și Americii de Nord. Sunt cunoscute din timpuri străvechi pentru efectele lor terapeutice: boli de stomac, migrene, dureri de ficat. Au o acțiune tonică, indicate și în unele afecțiuni precum: astenia, anemia, guta, hepatita. Se constituie ca sursă de probiotice naturale și factor de reglare a nivelului zahărului din sânge.
Vinetele (Solanum melongena), reproduse pe marca poștală cu valoarea nominală de 20 lei, sunt legume originare din India de Sud și Sri Lanka. Au, de obicei, culoarea mov, dar există soiuri albe, verzi sau în dungi. Se constituie ca o sursă deosebită de fibre alimentare, vitamine și minerale. Este vorba de vitamina C, vitamina K, vitamina B6, potasiu și magneziu. Sunt recomandate în diete pentru inimă datorită conținutului de potasiu, care ajută la scăderea tensiunii arteriale. În mod deosebit, sunt indicate pentru consum, persoanelor care suferă de arteroscleroză.
Plicul „prima zi”, a emisiunii, ilustrat sub textul „Trăiește sănătos!”, adună într-o formă, simbol al unei inimi, imaginile unor legume și fructe foarte cunoscute, folosite într-o alimentație rațională cu o pondere vegetală majoritară.
Studiile de specialitate includ informații mult mai bogate și recomandări punctuale pentru beneficiile legumelor și fructelor amintite, indicându-ne o studiere atentă a tot ceea ce înseamnă îndemnul Trăiește sănătos!.
Emisiunea este disponibilă de vineri, 10 ianuarie a.c., în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/