174200 – 08012025 – Bugetul pentru 2025 va fi unul al cumpătării şi nu neapărat al austerităţii, a afirmat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, într-un interviu pentru TVR. Acesta a spus că bugetul pentru 2025 ar trebui să fie gata până la finalul lunii, pentru ca apoi să intre în analiza Parlamentului. Tanczos a mai spus că fiecare minister va trebui să îşi reducă cheltuielile şi găsească soluții pentru un management mai bun al banului public.
”Vom pregăti bugetul pentru analiza coaliţiei şi Guvernului până pe data de 27 ianuarie, urmând ca după aceea să intrăm pe procedura parlamentară standard de dezbatere şi de aprobare în Parlamentul României. Regulile sunt pentru toată lumea: trebuie să dea dovadă de mai multă cumpătare, în ceea ce priveşte cheltuirea banului public.
Nu aş putea spune că va fi un buget de austeritate, este un buget mai cumpătat. Economii prin o mai bună alocare a resurselor umane, financiare şi atunci cu siguranţă 5-10% se pot economisi doar prin decizii de manager. Sunt convins că discutând cu miniştrii cu ordonatorii principali vom găsi soluţii atât pentru economii cât şi pentru o asezare mai solidă, mai cumpătată a bugetelor pe fiecare instituţie”, a afirmat Tanczos Barna.
El a susținut că în perioada următoare nu vor exista concedieri în masă în rândul bugetarilor, dar se vor face evaluări şi analize pentru comasarea instituţiilor publice.
În ceea ce privește salariile bugetarilor, ministrul Finaţelor este de părere că nu ar trebui să fie mai atractive decât cele de la privat şi că trebuie eliminat decalajul dintre cele două venituri.
”Deciziile trebuie să aibă un suport politic foarte serios, un angajament ferm politic şi aici determinarea dumnului Bolojan şi experienţa domnului prim-ministru Ciolacu o să aducă cu siguranţă la rezultate. Rezultatele însemnând comasări de instituţii, structuri mai bine aşezate şi dacă de acolo în mod natural o să existe plecări din sistemul public cu siguranţă mediul privat are nevoie de oameni cu experienţă.
O să vedem în momentul în care acest departament o să ia decizii de comasare a instituţiilor care vor fi mecanismele de unificare, de exemplu, sau comasare, sau care vor fi mecanismele de restrângere a unor sectoare şi mutarea unei instituţii în altă subordine. Aceste fenomene cu siguranţă vor fi accelerate în lunile februarie, martie. În acelaşi timp trebuie să ne îndreptăm şi spre o normalitate şi din alt punct de vedere, salariul mediu net din domeniul public nu poate fi tot timpul în faţa salariului mediu net din sectorul privat. Acest decalaj trebuie să se elimine în timp”, a spus Tanczos.
Din estimările sale, măsurile fiscale intrate în vigoare la 1 ianuarie ar trebui să aducă, în plus, la bugetul de stat 7 miliarde de lei, bani care vor duce la scăderea deficitului bugetar care la finalul lui 2024 s-a apropiat de 9% din PIB. În ceea ce privește creșterea prețurilor la raft, Tanczos este de părere că spre finalul anului inflaţia va fi în jurul valorii de 3,5%. Ministrul Finanțelor a mai spus că nu se poate vorbi de recesiune economică în România.