174258 – 15012025 – Ştefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului, spune că aprobarea bugetului pe 2025 cu un deficit de 7% din PIB convenit cu Uniunea Europeană împreună cu aplicarea recentelor măsuri fiscal-bugetare stabilite de Guvern vor recredibiliza României pe pieţele internaţionale.
În 2025, necesarul de finanţare al Guvernului este de 231 mld. Lei (în lei şi valuta), bani care vor veni din împrumuturi şi din finanţări externe, fonduri europene, PNRR şi alte împrumuturi instituţionale.
Din această sumă, 97 mld. lei sunt împrumuturi care ajung la scadenţă şi trebuie refinanţate, 85 mld. lei vor veni din împrumuturi externe şi 145 mld. lei de pe piaţa internă.
Nanu a menţionat în faţa investitorilor prezenţi la Forumul anual Euromoney, cea mai importantă reuniune financiară anuală pentru Europa Centrală și de Est care are loc la Viena, că pentru a fi credibil în faţa investitorilor, Guvernul trebuie să se ţină de acest deficit bugetar pentru acest an de 7% din PIB convenit cu Comisia Europeană.
”Măsurile luate anul trecut prin ordonanţa ”trenuleţ”, când nimeni nu mai credea că se aprobă, au dat un respiro în faţa investitorilor care împrumută România. Dacă reuşim să ne ţinem de aplicarea măsurilor, suntem OK pe pieţele financiare şi nu vom avea probleme în a găsi finanţare”, a menţionat Nanu.
Rezultatul surprinzător al turului întâi al alegerilor din noiembrie, a creay un moment de derută și în rândul investitorilor care împrumută România și în pieţele financiare, iar dobânzile au crescut imediat, odată cu creşterea riscului de ţară.
După învestirea Guvernului, se pare că pieţele financiare s-au mai liniştit, iar acum Ministerul Finanţelor discută cu investitorii planurile de finanţare pentru România – deficit bugetar, datorie publică.
Peste toate a venit şi schimbarea de perspectivă de risc de la stabil la negativ din partea agenţiei de rating Fitch.
Ştefan Nanu spune că agenţiile nu ar trebui să reducă ratingul, cel puţin aşa se aşteaptă el, dacă guvernul şi Parlamentul aprobă legea bugetului, cu deficitul bugetar de 7% şi programul de reducere a deficitului în 7 ani convenit la finalul anului trecut cu Comisia Europeană.
Pe 24 ianuarie, agenţia americană S&P va analiza situaţia economiei, dar Nanu nu crede că ne putem aştepta la ceva negativ.
De obicei, în ianuarie, după conferinţa de la Viena, Ministerul Finanţelor ieşea pe pieţele externe pentru a atrage bani. Acum, situaţia s-a schimbat puţin, pentru că se aşteaptă aprobarea legii bugetului şi a programului de măsuri anunțat de Guvern.
În funcţie de condiţiile de piaţă şi de cerere, Ministerul Finanţelor va accesa toate instrumentele de împrumut, în euro, dolari şi în yeni japonezi, o piaţă unde România vrea să crească prin obligaţiuni Samurai.
”Discutăm emiterea unei noi serii de obligaţiuni Samurai în yeni în acest an, pentru că există cerere. Este o piaţă pe care vrem să fim mai mult prezenţi”.
Pe de altă parte, şeful Trezoreriei spune că Ministerul Finanţelor vrea să fie mai mult prezent pe piaţa de retail din România, adresată persoanelor fizice, având în vedere succesul înregistrat în ultima perioadă cu obligaţiunile Fidelis şi Tezaur.
”Ne-am inspirat din modelul Ungariei pe piaţa de retail şi credem că avem un potenţial imens aici, oferind dobânzi mai mari decât dobânzile bancare, plus că nu sunt taxe, iar lumea a început să fie conştientă de această diferenţă. Suntem deschişi să deschidem mai multe canale pentru piaţa internă, pentru a da un impuls mai mare emisiunilor de obligaţiuni pentru populaţie”.
Până acum, Ministerul Finanţelor a vândut obligaţiuni de retail pentru Români într-un echivalent de 45 mld. lei (9,5 mld. euro), în lei şi euro.