174242 – 14012025 – Liderii Uniunii Europene, Marii Britanii şi secretarul general al NATO se vor întâlni pe 3 februarie în Belgia (la Château de Limont, la Liege) pentru o reuniune excepţională dedicată apărării europene, a anunţat luni preşedintele Consiliului European, Antonio Costa.
Întâlnirea cu şeful NATO, Mark Rutte, va avea loc la două săptămâni după ce Donald Trump va prelua mandatul de preşedinte al SUA, în data de 20 ianuarie.
Atitudinea viitoarei administraţii americane faţă de sprijinul occidental pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei este un subiect de mare îngrijorare pentru europeni şi pentru NATO.
”Cred că împărtășim o evaluare similară a amenințărilor cu care se confruntă Europa. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a adus înapoi pe continentul nostru un război de mare intensitate – încălcând principiile de bază ale dreptului internațional și amenință securitatea europeană – împreună cu atacuri hibride și cibernetice în creștere asupra statelor membre și a economiilor și societăților acestora”, se menționează în invitația transmisă de Antonio Costa liderilor europeni.
Temele propuse pentru discuții se referă la asumarea, din partea UE a unei mai mari responsabilități pentru propria apărare. UE trebuie să devină mai rezistentă, mai eficientă, mai autonomă și un actor mai de încredere în securitate și apărare, pentru a fi un partener transatlantic mai puternic, inclusiv în contextul NATO, cu respectarea deplină a politicii de securitate și apărare a anumitor state membre și ținând seama de interesele de securitate și apărare ale tuturor statelor membre.
Costa se referă și la suplimentarea investițiilor în domeniul apărării, chiar dacă țările membre și-au majorat, semnificativ, în ultimii ani aceste bugete. Cu toate acestea, având în vedere actualul context, sunt necesare investiții suplimentare substanțiale în apărare pentru refacerea stocurilor, pentru îmbunătățirea pregătirii pentru apărare pentru un spectru larg de amenințări – cu accent pe prioritățile strategice și pe lacunele critice în materie de capacități – și pentru consolidarea Bazei tehnologice și industriale europene de apărare.
Un alt subiect este legat de responsabilitatea Statelor Membre pentru propriile armate, cu asigurarea interoperabilității pe termen lung.
”Nivelul investițiilor, inclusiv în cercetare și dezvoltare, necesar pentru a ne consolida capacitatea nu este accesibil pentru fiecare stat membru care acționează pe cont propriu. În plus, apărarea eficientă este un „bun comun” de care beneficiază toți europenii”, mai arată Costa.
Pentru a pregăti următorii pași, aș sugera să ne concentrăm discuția pe următoarele aspecte:
Prezența premierului britanic este prima ocazie în care acesta se va întâlni cu reprezentanții tuturor celor 27 de state UE.