174230 – 13012025 – Bonusuri și premii, nu salarii în funcţie de performanță. Ministrul Educației vrea astfel să-i motiveze pe profesori. Daniel David consideră că salariul de baza trebuie să reflecte respectul acordat meseriei, iar recompensele să fie calculate prin indicatori de performanță. Va mai dura până când acest sistem va fi pus în practică. Deocamdată, Ministerul își propune să definească criteriile. „Principiul e bun, dar greu de pus în practică” sunt de părere mulți profesori. La fel și experții în educație.
Ministrul Educaţiei, Daniel David, este îngrijorat de numărul, în scădere, profesorilor: ”Începem să nu mai avem suficienți profesori și atunci trebuie să venim cu a crește rolul și a îmbunătăți profilul și rolul social pentru profesia didactică”.
Într-o conferință ministrul a vorbit despre salariile din învățământ, deloc atractive pentru tinerii absolvenți, și despre motivarea cadrelor didactice. În opinia sa, o soluție ar putea fi completarea veniturilor prin recompense suplimentare (bonusuri, premii suplimentare), acordate pe criterii de performanță, iar ministerul ar trebui să stabilească aceste criterii până la finalul lunii mai.
Cadrele didactice sunt sceptice în legătură cu această propunere, considerând că stabilirea unor criterii profund obiective este foarte greu de realizat și că diferențele dintre diversele comunități sunt accentuate.
Rezervați sunt și experții în educație.
Marian Staș, expert în educație, citat de TVR Info spune că este greu de definit performanța: ”Ce stimulent să am pentru a încuraja performanță în momentul în care toată lumea este fixată pe post, pe viață. Există performanță profesională și performanță profesională din partea profesorilor. Să definesc performanța și în ceea ce privește dascălii care pregătesc de pildă copiii pentru competiții naționale și internaționale, după cum pot să definesc mai tulburător și mai profund performanța oamenilor ălora care ii ajută pe copii să-și depășească propria lor condiție. Mă întreb cum poate fi cuantificat corect”.
Aproape 230.000 de profesori predau în învățământul preuniversitar. 16% dintre aceștia primesc gradație de merit, adică un spor de 25% din salariul de baza. Gradația de merit se acordă o perioada de 5 ani, în urmă unui concurs susținut de cadrul didactic.
Din experiența anilor anteriori, acordarea gradației de merit nu este realizată, întotdeauna, pe criterii obiective, fiind caracterizate și de o mare doză de subiectivism.
Dacă în cazul cadrelor didactice nou intrate în sistem salariile sunt relativ mici, nu același lucru se poate spune despre cei care au vechime la catedră. În plus, practica meditațiilor este în continuare destul de răspândită.