174254 – 15012025 – În prima discuție publică cu deputații europeni din Comisia pentru afaceri externe, Subcomisia pentru Securitate și Apărare și delegația Parlamentului pentru relațiile cu Adunarea Parlamentară a NATO de la preluarea mandatului de Secretar General al NATO, secretarul general al NATO, Mark Rutte și-a afirmat îngrijorarea față de situația securității din Europa: „Nu suntem în război, dar nici nu suntem în pace”, a spus el, menționând provocări din partea unor state precum Rusia, China, Iran și Coreea de Nord, dar și amenințări persistente sub formă de terorism, proliferare nucleară, dezinformare și schimbări climatice.
Vorbind despre necesitatea de a investi mai mult în capacitățile și activele de apărare, pentru a spori reziliența și pentru a continua sprijinirea Ucrainei, Rutte argumentat: „Știm să ne protejăm popoarele și modul de viață european (…),trebuie doar să o facem”. În opinia sa, o apărare europeană mai puternică cheltuieli mai mari, să țintite și creșterea producției, ”nu pentru a provoca război, ci pentru a-l preveni”. „Ținta actuală a NATO de două procente de cheltuieli pentru apărare nu este suficientă (…) pentru a rămâne în siguranță, aliații NATO vor trebui să cheltuiască considerabil mai mult. Aceasta include, de asemenea, creșterea producției de active și capabilități cruciale”, a spus el.
Rutte a spus că 2% din PIB alocat de statele membre NATO nu este suficient și a făcut o sugestie, cel puțin ciudată, în privința surselor de finanțare de unde ar putea fi luate aceste sume suplimentare: ”2% nu este deloc suficient. Ca să fim în siguranță în următorii ani, va trebui să creștem cu mult peste 2%. Ca parlamentari, știți foarte bine că securitatea nu e gratuită. Aveți o voce puternică și aveți un rol important de jucat în dezbaterea urgentă de a crește cheltuielile de apărare. Știu că asta înseamnă să reducem cheltuielile pe alte priorități. Dacă nu vreți să creșteți impozitele, sunt politician de centru-dreapta și nu îmi place acest lucru, dar se poate face atâta vreme cât banii ajung unde trebuie. Oricum, dacă creștem cheltuielile pe apărare, trebuie să reducem de la alte priorități. În medie, țările europene cheltuiesc cam un sfert din veniturile lor pe pensii, sănătate și sisteme de asigurări sociale. Ne trebuie doar o mică fracțiune din acești bani pentru ca apărarea să fie mai puternică”, a spus secretarul general al NATO.
„Industria europeană de apărare face o muncă cu adevărat impresionantă, dar adevărul este că nu suntem acolo unde trebuie să fim.”
În ceea ce privește Ucraina, secretarul general al NATO a spus că viitorul Europei depinde de rezultatul războiului. „Vrem pace durabilă acolo. Dacă Putin reușește, pacea nu va dura”, a subliniat el, adăugând că sprijinul UE pentru Ucraina este crucial: „Suntem în siguranță acum, s-ar putea să nu fim în siguranță peste cinci ani”.
Europarlamentarii au adresat întrebări legate de cooperarea UE-NATO, în special despre contribuția UE și au arătat că apărarea nu se limitează la probleme militare: ea include relațiile internaționale, precum și relațiile sociale, economice și diplomatice. Deputații au întrebat, de asemenea, despre viitoarea cooperare cu viitoarea Administrație Trump și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la rolul Turciei în NATO.
Alți eurodeputați au subliniat că există diferențe între aliații NATO în probleme de apărare, dar unitatea este necesară pentru a asigura o pace durabilă în Ucraina. Ei au subliniat, de asemenea, situația dificilă de securitate din Marea Mediterană și Balcanii de Vest.
Cu privire la stimularea industriei militare, eurodeputații au fost interesați de evitarea duplicării în producția militară și de accelerarea dezvoltării armelor. Mai mulți deputați europeni au ridicat problema necesității de a aborda amenințările hibride, în special pe flancul de est al Europei și în Balcanii de Vest.