174201 – 08012025 – Odată cu intrarea în sezonul rece, consumul de gaze naturale în România a crescut, așa cum se întâmplă în toate statele UE. Datele Gas Infrastructure Europe arată că într-o lună și jumătate, gazele naturale aflate în depozitele României au scăzut cu o treime. Stocurile de gaz natural aflate în depozitele României erau în data de 6 ianuarie 2025 ușor mai mici comparativ cu cele din 2023 și 2024, dar superioare celor din 2022 sau 2021.
Într-o postare pe rețelele sociale, ministrul Energiei Sebastian Burduja a subliniat că țara are aproape 2 miliarde de metri cubi de gaze în depozite, suficiente pentru a acoperi consumul zilnic de aproximativ 20-25 milioane de metri cubi.
De asemenea, ministrul a precizat că până în martie 2025, România va rămâne cu aproximativ 800 de milioane de metri cubi de gaze.
În întreaga Uniune Europeană, depozitele de gaze sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii șapte ani, cu un grad de umplere de doar 70%, față de 86% în aceeași perioadă a anului trecut.
Prețurile gazelor în Europa au înregistrat o creștere după ce Gazprom a oprit tranzitul prin Ucraina. Influențat de întreruperea livrărilor de gaz rusesc, prețul gazelor cu termen de livrare în februarie la bursa TTF din Olanda se situează la 50,7 euro.
În România, prețurile gazelor au urcat în ultima perioadă la cel mai ridicat nivel din octombrie 2023, atingând 51 de euro pe megawat-oră pe piața europeană. Experții avertizează că refacerea depozitelor în condițiile actuale va fi mai costisitoare, iar întreruperile neprogramate ale furnizorilor ar putea dezechilibra și mai mult piața, generând noi fluctuații ale prețurilor.
În iunie 2022, UE a luat măsuri de creștere a rezervelor de gaze pentru a asigura o aprovizionare suficientă și pentru a proteja cetățenii împotriva prețurilor ridicate la energie.
Aceste acțiuni au fost întreprinse rapid, deoarece, la momentul respectiv, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei perturbase grav piețele energiei și generase creșterea prețurilor la energie.
Normele au impus statelor membre să asigure umplerea capacităților de stocare din UE în fiecare an înainte de lunile mai reci și partajarea acestora în întreaga UE, într-un spirit de solidaritate.
Majoritatea statelor membre ale UE dispun de instalații de înmagazinare a gazelor pe teritoriul lor. Capacitățile de înmagazinare din cinci țări (Germania, Italia, Franța, Țările de Jos și Austria) reprezintă două treimi din capacitatea totală a UE.
În temeiul regulamentului, țările care nu dispun de instalații de înmagazinare ar trebui să înmagazineze 15% din consumul lor intern anual de gaze în stocuri situate în alte state membre și, în acest mod, au acces la rezerve de gaze înmagazinate în alte state membre. Acest mecanism consolidează securitatea aprovizionării cu gaze a UE și asigură partajarea sarcinii financiare aferente umplerii instalațiilor de înmagazinare ale UE. Statele membre cu capacități de înmagazinare mai scăzute colaborează cu cele care dețin instalații mai mari pentru a-și asigura rezervele.