174334 – 23012025 – În perioada minivacanței prilejuită de Ziua Unirii Principatelor Române, pentru furnizarea răspunsului eficient la solicitările de sprijin din partea cetățenilor, aproape 5.000 de pompieri sunt pregătiți să intervină, zilnic, la nivel național, atât pentru acordarea asistenței medicale de urgență, cât și pentru gestionarea celorlalte tipuri de misiuni aflate în competență.
În acest sens, colegii noștri sunt pregătiți să acționeze cu peste 4.000 de mijloace tehnice, dintre care aproape 1.000 echipaje de stingere, 121 echipaje de descarcerare, precum și peste 500 echipaje SMURD, care includ ambulanțe de prim ajutor, unități de terapie intensivă mobilă (inclusiv pentru transportul nou-născuților), autospeciale pentru transport personal și victime multiple, precum și autospeciale de descarcerare.
Întrucât o parte dintre cetățeni vor alege să își petreacă timpul liber în zone montane și în alte destinații turistice, IGSU a dispus ca în funcție de nevoi să fie operaționalizate puncte de lucru cu activitate temporară, care să asigure intervenția imediată în cazul producerii unor situații de urgență în zonele din proximitatea pârtiilor de schi sau în alte locații cu aflux mare de persoane. La acest moment, un astfel de punct de lucru există deja în stațiunea Păltiniș din județul Sibiu, pentru furnizarea răspunsului eficient la potențialele situații de urgență, care se pot produce în această zonă turistică.
Totodată, având în vedere că în această perioadă vor fi organizate diferite activități cultural-artistice cu public numeros, pentru menținerea climatului de siguranță pentru participanți, instituția noastră a dispus unităților subordonate alocarea de resurse și tehnică specifică de intervenție în proximitatea locurilor respective.
De asemenea, colegii noștri sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației si cetățenilor pentru limitarea și înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice care pot fi prognozate în această perioadă.
Pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi fiți prevăzători și respectați recomandările noastre. Nu porniți la drum, pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă, în prealabil, dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. Echipați-vă autoturismul corespunzător pentru circulația în condiții de iarnă.
Pe lângă măsurile operative implementate, se pune un accent deosebit pe prevenirea incidentelor provocate de nerespectarea normelor de siguranță la incendiu.
Încă de la debutul sezonului rece, pentru creșterea nivelului de siguranță a cetățenilor, inspectorii de prevenire efectuează controale și verificări la unități turistice și de agrement, spații comerciale, lăcașuri de cult și în alte locații frecventate de un număr mare de persoane. Astfel, în perioada 25 noiembrie 2024 – 19 ianuarie 2025, personalul specializat a derulat 3.513 de controale la nivel național, iar neregulile identificate în teren au fost sancționate cu 8.879 avertismente și 1.768 amenzi, în cuantum de aprox. 14.000.000 lei. De asemenea, pentru 7 obiective (din județele Brașov, Iași, Suceava și Vaslui) a fost aplicată sancțiunea complementară de oprire a funcționării din cauza încălcării grave a cerinței fundamentale de „securitate la incendiu”. Neregulile identificate au vizat: neasigurarea echipării cu instalații de detectare ori de stingere, semnalizare și avertizare la incendiu, depășirea numărului de utilizatori ori neasigurarea numărului minim de căi de evacuare.
Întrucât siguranța beneficiarilor este esențială și reprezintă principalul nostru obiectiv, astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare, pentru a preîntâmpina posibile incidente ca urmare a nerespectării normelor de siguranță la incendiu.
Reamintim faptul că nu ne dorim sancționarea încălcărilor, ci constatarea modului în care sunt respectate măsurile de securitate, care să ofere un plus de siguranță fiecăruia dintre noi.
Având în vedere că la nivel național numărul incendiilor se menține unul ridicat, recomandăm cetățenilor să rămână partenerii noștri și să respecte măsurile preventive furnizate permanent în spațiul public, pentru siguranța individuală sau de grup.
Cele mai multe incendii la locuințe au drept cauză sistemele de încălzire defecte, mijloacele de încălzire lăsate nesupravegheate, coșurile de fum necurățate, precum și instalațiile electrice improvizate sau cu defecțiuni.
Pentru prevenirea incidentelor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență subliniază importanța respectării unor măsuri simple, dar esențiale.
! Verificați periodic și utilizați corespunzător mijloacele de încălzire, precum sobe, calorifere sau alte surse de căldură.
! Nu utilizați sobele şi alte mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii ori supraalimentate cu combustibili și nu aprindeți focul prin utilizarea lichidelor inflamabile.
! Nu suprasolicitați instalațiile electrice prin conectarea simultană a mai multor aparate.
De asemenea, recomandăm părinților supravegherea permanentă a micuților, pentru a fi eliminată posibilitatea ca aceștia să utilizeze diverse surse de aprindere (brichete, chibrituri) sau alte obiecte periculoase care îi pot vătăma.
Accesați sursele oficiale de informare și parcurgeți măsurile și modul de comportare specifice tipurilor de risc. Descărcați, gratuit, din AppStore și Google Play, aplicația pentru mobil DSU și nu uitați că pe platforma națională de informare pentru situații de urgență fiipregatit.ro, se pot regăsi ghiduri și campanii informativ-educative. Accesul cetățenilor la informațiile de interes a fost îmbunătățit odată cu optimizarea platformei, prin intermediul unui ChatBot care permite relaționarea directă cu utilizatorii, prin furnizarea răspunsurilor la întrebările adresate.