Acasă Social Aparare Discuții despre întărirea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic al...

Discuții despre întărirea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic al NATO

DISTRIBUIȚI

 174264 – 16012025 – Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr și ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, Giles Matthew Portman, au discutat miercuri, 15 ianuarie, la sediul MApN, despre  aspecte cheie legate de securitatea regiunii Mării Negre, consolidarea dimensiunii de apărare a parteneriatului strategic dintre România și Regatul Unit, precum și despre aprofundarea cooperării în cadrul structurilor aliate. Un punct esențial al conversațiilor a fost întărirea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic al NATO, cu un accent deosebit pe zona Mării Negre, având în vedere provocările actuale de securitate.

Ministrul Tîlvăr a subliniat impactul pozitiv pe care acordul de cooperare în domeniul apărării, semnat în noiembrie 2024, la Londra, cu secretarul apărării din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, John Healey, îl are în consolidarea securității regionale și al angajamentelor comune în cadrul NATO. De asemenea, a reliefat intenția României de a continua dezvoltarea parteneriatului strategic cu Regatul Unit, prin implicarea activă în inițiative comune de securitate și apărare, susținerea Ucrainei în fața agresiunii rusești și consolidarea sprijinului pentru Republica Moldova, în vederea întăririi stabilității și securității în regiune.

Ministrul Angel Tîlvăr și secretarul apărării din Regatul Unit au semnat, la Londra, la 13 noiembrie 2024, un acord de cooperare în domeniul apărării menit să întărească parteneriatul de lungă durată dintre România și Marea Britanie și să răspundă provocărilor actuale de Securitate.

Acordul consolidează și extinde bunele relații existente în domeniul apărării, în vederea abordării comune a problemelor strategice curente cu beneficii reciproce pentru cele două forțe armate.

Documentul prevede domenii precum logistica și sprijinul pentru apărare, tehnologia, achizițiile și dezvoltarea capabilităților, planificarea resurselor, comunicațiile și informatica, contracararea amenințărilor hibride, exercițiile, operațiile internaționale sub mandat ONU, controlul armamentelor, formarea și educația militară.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.