174325 – 23012025 – Comisia Europeană a publicat al cincilea raport privind combaterea traficului de persoane, care oferă o analiză a statisticilor din perioada 2021-2022.
Numărul total de victime înregistrate în UE a prezentat o creștere de 41%, de la 7.155 de victime în 2021 la 10.093 în 2022, cifra reală fiind probabil semnificativ mai mare, deoarece multe victime rămân nedetectate.
Traficul în scopul exploatării sexuale a continuat să fie forma cea mai răspândită, reprezentând 49% din totalul victimelor traficate, din care 92% sunt femei. Cea de a doua cea mai răspândită formă constă în exploatarea prin muncă (37%); în acest caz, 70% din victime sunt bărbați. Traficul de copii, care reprezintă 19% din totalul victimelor traficului de persoane din UE, a înregistrat o scădere cu 3% a numărului de victime față de raportul anterior.
În perioada de raportare, resortisanții țărilor terțe au constituit majoritatea victimelor traficului de persoane – 54%. Din 2022, UE și-a consolidat politicile pentru a intensifica lupta împotriva traficului de persoane. O directivă revizuită privind prevenirea și combaterea traficului de persoane a intrat în vigoare în iulie 2024, în urma unei propuneri înainte de Comisie în 2022. Directiva revizuită consolidează instrumentele de care dispun autoritățile pentru a investiga infracțiunile de trafic de persoane și pentru a oferi un sprijin mai bun victimelor. De asemenea, pune accent pe protecția copiilor și include exploatarea sexuală online ca circumstanță agravantă.
Traficul de persoane este a doua cea mai răspândită economie ilicită din lume. El este adesea legat de alte infracțiuni – traficul de droguri, introducerea ilegală de migranți, infracțiunile contra patrimoniului, spălarea de bani și fraudarea documentelor.