Acasă Externe A patra reuniune ministerială a formatului Ucraina – Europa de Sud-Est

A patra reuniune ministerială a formatului Ucraina – Europa de Sud-Est

DISTRIBUIȚI

174290 – 20012025 – După reuniunile din Grecia (2023), Albania (2024) și Croația (2024), la Kiev a avut loc cea de-a patra reuniune ministerială a formatului Ucraina – Europa de Sud-Est, la care au participat reprezentanții a 11 state (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Grecia, Republica Moldova, Macedonia de Nord, România, Slovenia, Turcia, Croația și Muntenegru).

Întâlnirea s-a concentrat pe probleme legate de consolidarea cooperării regionale, întărirea eforturilor Ucrainei de a contracara agresiunea rusă și progresul colectiv de integrare europeană.

România a fost reprezentată de secretarul de Stat pentru afaceri strategice Ana Tinca.

În cadrul intervenției sale, oficialul român a condamnat ferm războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare gravă a Cartei ONU și a principiilor de drept internațional și a subliniat sprijinul solid, multidimensional, al României pentru Ucraina și poporul ucrainean. A reafirmat sprijinul României pentru Formula de Pace propusă de Președintele Zelenski, punctând fundamentarea acesteia pe principiile Cartei ONU și dreptul internațional. De asemenea, s-a referit la acțiunile destabilizatoare ale Federației Ruse în regiunea Mării Negre, inclusiv împotriva Republicii Moldova. A subliniat sprijinul puternic al României pentru procesul de extindere al Uniunii Europene și a evidențiat în context importanța eforturilor statelor candidate în ceea ce privește implementarea cuprinzătoare și sustenabilă a reformelor.

În urma discuțiilor, a fost adoptat un comunicat comun în care este reafirmat sprijinul pentru integritatea teritorială și capacitățile de apărare ale Ucrainei, subliniind necesitatea restabilirii unei păci juste și de durată și susținând principiul „nimic despre Ucraina fără Ucraina”.

De asemenea, comunicatul cere comunității internaționale încetarea oricărei forme de sprijin pentru Rusia, condamnă fără echivoc încercările de anexare a teritoriilor ucrainene, reafirmă importanța asistenței reciproce între statele candidate în procesul de integrare europeană și subliniază nevoia oferirii unor garanții de securitate pentru Ucraina.

Participanții s-au angajat să continue cooperarea pe calea integrării Ucrainei și Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană. Statele membre ale UE și-au reiterat disponibilitatea de a-și împărtăși expertiza în integrarea europeană și de a sprijini țările candidate, inclusiv Ucraina.

Ministrul de Externe ucrainean și-a exprimat profunda recunoștință țărilor participante pentru sprijinul ferm și solidaritatea cu Ucraina.

Un element notabil al întâlnirii a fost prezentarea documentelor diplomatice de arhivă atent selecționate din epoca Republicii Populare Ucrainene.

Printre acestea – o scrisoare a lui Pavlo Skoropadsky către Regele Bulgariei privind numirea unui ambasador în 1918, precum și o scrisoare a grupului de inițiativă al comunității ucrainene din Zagreb prin care se solicita înființarea unui Consulat General în Croația.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.