174164 – 24122024 – În contextul minivacanței prilejuite de Sărbătoarea Crăciunului, aproximativ 22.800 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne sunt la datorie zilnic pentru a se asigura că cetățenii se vor bucura în siguranță de aceste sărbători.
Astfel, la nivelul MAI au fost dispuse o serie de măsuri pentru asigurarea unui climat optim de siguranță iar prezența angajaților din structurile operative în zonele de desfășurare a evenimentelor va avea ca obiectiv protejarea oamenilor și a bunurilor acestora, pentru a descuraja faptele antisociale, consumul de substanțe interzise, dar și pentru a se asigura intervenția eficientă în situații de urgență.
Pentru a petrece sărbătorile în siguranță vă recomandăm următoarele :
Zone aglomerate – la cumpărături
Indiferent unde vă aflați – în magazine, mall-uri, pe străzi aglomerate, acordați atenție la ceea ce se întâmplă în jurul dumneavoastră și evitați să aveți sume mari de bani asupra dvs.
În același timp, folosirea telefonului, a tabletei sau a altor dispozitive nu numai că vă vor distrage şi vă vor împiedica să observați ceea ce se întâmplă în jurul dumneavoastră, dar pot atrage atenția persoanelor rău-intenționate.
De asemenea, vă recomandăm să nu vă lăsați bunurile de valoare (borsetă, servietă) în căruciorul pentru cumpărături, iar portofelul să îl păstrați într-un buzunar interior al hainei sau în buzunarele din faţă ale pantalonilor.
Acordați atenție copiilor
Recomandăm să acordați o atenție deosebită copiilor, ținând seama că, mai ales în locuri aglomerate, atenția acestora poate fi distrasă cu ușurință, se pot rătăci de familie și pot deveni victime ale unor situații periculoase.
În situația în care sunteți însoțiți de copii în spațiile comerciale explicați-le că, în cazul în care se pierd, trebuie să apeleze la personalul de securitate al magazinului.
Atenție la produsele contrafăcute!
Pentru a nu deveni victima achiziționării unui produs contrafăcut vă recomandăm să cumpărați de la surse cunoscute, să consultați platformele de renume sau site-urile oficiale ale brandurilor și să solicitați informații complete despre produs, preț și condiții de cumpărare. În același timp, asigurați-vă că primiți factura fiscală sau bonul fiscal care să autentifice achiziționarea produsului.
Un alt aspect important care validează autenticitatea unui produs este reprezentat de citirea recenziile din surse multiple. Produsele care au puține recenzii sau recenzii vag formulate ar trebui tratate cu prudență.
De asemenea, înainte de achiziționarea unui produs trebuie verificată politica de returnare. Evitați produsele comercializate de vânzători neautorizați.
Cumpărături on-line, plăți on-line
Evitați să cumpărați de pe site-uri necunoscute și asigurați-vă că plata se face printr-o platformă securizată. Fiți prudenți cu privire la produsele care au preț redus.
Nu trimiteți numărul cardului, codul PIN, parole și alte informații despre card prin e-mail/apel telefonic/SMS/alte tipuri de mesagerie și păstrați întotdeauna toate documentele legate de achizițiile online.
Nu donați prin link-uri primite pe e-mail sau pe rețele sociale.
Un alt aspect important este educația preventivă. Documentați-vă cu privire la metodele de fraudă online și învățați cum să vă protejați. Discutați cu familia și prietenii și învățați-i să recunoască posibile tentative de fraudă.
Atitudine și spirit civic
În orice împrejurare vă aflați, nu ezitați să luați atitudine semnalând la numărul unic de urgență 112 situațiile care indică săvârșirea de posibile infracțiuni.