Acasă Politic Încurcate sunt căile democrației

Încurcate sunt căile democrației

DISTRIBUIȚI
foto:zf.ro

173984 – 05122024 – BEC a anunțat oficial partidele care au trecut pragul electoral. Potrivit comunicatului oficial, din următorul Legislativ vor face parte Partidul Social Democrat, Alianța pentru Unirea Românilor, Partidul Național Liberal, Uniunea Salvați România, Partidul S.O.S. România, Partidul Oamenilor Tineri, Uniunea Democrată Maghiară din România.

Procesul-verbal poate fi consultat pe pagina de internet a Biroului Electoral Central.

PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile au semnat, miercuri, o rezoluţie privind formarea unei coaliţii care să asigure stabilitatea guvernării și continuarea parcursului european al reformelor, delimitându-se de curentul suveranist format AUR, SOS România și POT.

Anunțul a fost făcut de președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, care a precizat că săptămâna viitoare încep discuțiile și pentru viitorul program de guvernare.

Rezoluţia a fost semnată de Sorin Grindeanu (PSD), Ilie Bolojan (PNL), Dominic Fritz (USR), Cseke Attila (UDMR) şi Varujan Pambuccian, reprezentantul minorităţilor.

Cu o zi înainte, președintele SOS România, Diana Iovanovici Șoșoacă, lansase un apel către liderii formațiunilor parlamentare suveraniste pentru crearea unei alianțe care să formeze un guvern minoritar. Demersul nu s-a concretizat, însă, George Simion, liderul AUR, fiind preocupat de campania electorală pentru turul 2 al prezidențialelor, alături de Călin Georgescu. Mai mult, Simion, care are cele mai multe procente ale suveraniștilor în viitorul Parlament, nu agreează ca Diana Șoșoacă să preia funcția de premier.

În cazul în care Călin Georgescu va deveni președinte al României, lucrurile se pot complica pentru coaliția pro-europeană, chiar dacă are majoritate în Parlament. Georgescu a enunțat o serie de condiții pe care vrea să le îndeplinească viitorul prim-ministru și a evitat să se pronunțe deschis asupra unui nume. Voalat, a dat însă de înțeles că nu exclude chiar o variantă de premier tehnocrat.

În termen de 60 de zile de la nominalizarea primului premier trebuie constituit un guvern. Dacă Legislativul respinge, în acest interval, două propuneri de guvern, președintele poate cere dizolvarea Parlamentului, ceea ce va duce la alegeri generale anticipate.

Este complicat, însă, să se ajungă într-o astfel de situație, având în vedere că majoritatea parlamentarilor nou-aleși au cheltuit sume importante de bani în campania electorală

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.