Acasă Politic Închisoare pentru coruperea funcționarilor publici străini

Închisoare pentru coruperea funcționarilor publici străini

DISTRIBUIȚI

 174053 – 12122024 –  Parlamentul a adoptat proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Convenției privind combaterea coruperii funcționarilor publici străini în cadrul operațiunilor economice internaționale, adoptată la Paris, la 21 noiembrie 1997 și la care România a aderat prin Legea nr. 202/2023.

Prin noile reglementări se introduce o nouă infracțiune de corupție – mituirea funcționarilor publici străini.

PEste vorba despre fapta persoanei care, direct sau indirect, promite, oferă sau dă unui funcționar public străin, pentru acesta sau pentru altul, bani ori alte foloase care nu i se cuvin, în legătura cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle de serviciu ale respectivului funcționar public străin sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, dacă fapta este de natură să îi procure acesteia sau oricărei alte persoane bani sau alte foloase sau să îi mențină asemenea avantaje în legătură cu desfășurarea de operațiuni economice internaționale. Această infracțiune se va pedepsi cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

În ceea ce privește pedeapsa aplicabilă unei persoane juridice, suma corespunzătoare unei zile-amendă este cuprinsă între 3.000 lei și 300.000 lei.

Noua infracțiune va fi anchetată de DNA.

Autoritățile centrale responsabile pentru primirea cererilor de asistență judiciară în cazul comiterii infracțiunii stabilite prin noua lege sunt Parchetul General, prin structura competentă, pentru cererile de asistență judiciară formulate în faza de urmărire penală, respectiv Ministerul Justiției, pentru cererile de asistență judiciară formulate în faza de judecată sau de executare a pedepsei, precum și pentru cererile de extrădare.

Aderarea României la Convenția OCDE privind combaterea mituirii funcționarilor publici străini în tranzacțiile comerciale internaționale (Convenția Anti-mită) este cel mai important obiectiv al dosarului OCDE în domeniul Justiției. Aceasta reprezintă unul dintre principalele instrumente recunoscute la nivel internațional în domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.