Acasă Cultura/Media Faună Celestră. Constelații

Faună Celestră. Constelații

„Un timbru și un petic de cer deasupra ta”

DISTRIBUIȚI

174061– 12122024 –  Romfilatelia adaugă la tematicile filatelice de colecție o nouă emisiune intitulată FAUNĂ CELESTĂ. CONSTELAȚII – în care astronomia și imaginile mărcilor poștale se întâlnesc pentru a ilustra legătura profundă dintre cer și pământ. Proiectul explorează intersecția dintre astronomie, mitologie și ciclurile naturale, prin intermediul a patru mărci poștale, a unui bloc filatelic de patru timbre dantelate și a unui plic „prima zi”, care prezintă o parte din constelații cu denumiri de animale emblematice. Emisiunea va fi introdusă în circulație joi, 12 decembrie 2024.

O constelație este una dintre cele 88 de zone în care este împărțită bolta cerească, fiind o grupare aparentă de stele, care, unite printr-o linie imaginară, se aseamănă cu un anumit obiect, animal sau personaj mitologic. Pentru majoritatea constelațiilor vizibile din emisfera nordică a Pământului, denumirile există deja din Antichitate. Pentru cele din emisfera sudică, denumirile provin de la navigatori și astronomi din epoca marilor descoperiri geografice, și de aceea, aceste constelații poartă denumiri tehnice. În astronomia modernă, constelația este o anumită porțiune din sfera cerească precis delimitată, în jurul figurii imaginare inițiale, astfel încât fiecare obiect ceresc fix (chiar invizibil ochiului omenesc) poate fi atribuit unei constelații.

CONSTELAȚIA LEU (Leo), ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei, este una dintre remarcabilele constelații ale emisferei nordice, fiind vizibilă pe cerul nopților de iarnă și de primăvară. În mitologia greacă, el reprezintă leul din Nemeea, ucis de Hercule în prima sa muncă eroică. Steaua sa principală, Regulus, marchează „inima” Leului, fiind o parte importantă a acestei constelații strălucitoare. Nativii zodiei sunt creativi și au un simț puternic al mândriei personale și infatuare.

CONSTELAȚIA BERBEC (Aries) este redată pe timbrul cu valoarea nominală de 6 lei. În antichitate, echinocțiul de primăvară se afla în Berbec, motiv pentru care această constelație semnifică renașterea naturii și echilibru. În mitologia greacă, această constelație reprezenta berbecul a cărui Lână de Aur a inspirat povestea faimoasei expediții a argonauților conduși de Iason, în Colchida. Steaua Hamal situată la 66 de ani lumină distanță, este cea mai strălucitoare din constelație. Berbecul este asociat cu energia, încrederea și independența la care se adaugă uneori manifestări de dominație.

CONSTELAȚIA TAUR (Taurus), reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 10 lei, vizibilă în nopțile de toamnă și de iarnă este remarcată prin Hiade, un roi de stele dispuse în formă de „V” și steaua Aldebaran, un gigant portocaliu aflat la 65 de ani-lumină. Deasupra Hiadelor se află Pleiadele, un roi stelar tânăr, ale cărui stele albastre strălucesc intens. În mitologie, Taurul este asociat cu transformarea lui Zeus și cu simboluri de fertilitate și abundență. Nativii zodiei prezintă uneori alături de manifestări sociale normale, comoditatea, preocuparea pentru lux și spirit posesiv.

CONSTELAȚIA CAPRICORN (Capricornus) este redată pe timbrul cu valoarea nominală de 13 lei. Constelația Capricornul, denumită și Capra de Apă, are forma unei pălării de modă veche cu susul în jos, fiind vizibilă pe cerul sudic. În epoca bronzului, solstițiul de iarnă a avut loc în această constelație, dar datorită precesiei echinocțiilor, solstițiul de iarnă are loc acum în constelația Săgetător. Constelația include numeroase stele mai puțin strălucitoare și o stea dublă. În România constelația este vizibilă și are denumirea populară de Cornul Caprei. Nativii sunt cunoscuți pentru devotamentul și loialitatea lor.

CONSTELAȚIA LEBĂDA (Cygnus) este ilustrată în grafica plicului „prima zi”. Lebăda strălucește în planul Căii Lactee, dominând cerul de vară și toamnă cu asterismul său distinctiv, Crucea Nordului. Asociată cu povești mitologice despre Zeus și Orfeu, constelația simbolizează eleganța și misterul cerului nocturn. Străbătută de Calea Lactee, Lebăda include stele remarcabile și alte corpuri cerești fascinante.

Constelațiile au o relevanță, astronomică oferind un cadru de referință pentru monitorizarea mișcărilor stelelor, Lunii și planetelor, fiind necesare pentru identificarea stelelor utilizate în navigație și orientare, la care se adaugă cea culturală reprezentând un simbol al conexiunii dintre cosmos și existența umană, marcând ciclurile naturale și trecerea timpului.

Emisiunea este disponibilă de joi, 12 decembrie a.c., în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.