174127 – 20122024 – În urma unei evaluări efectuate de Banca Europeană de Investiții în cadrul Fondului pentru modernizare, Comisia Europeană a plătit joi 2,7 miliarde de euro pentru a sprijini 39 de proiecte de investiții în opt state membre beneficiare. Aceasta include prima investiție confirmată în Slovenia în cadrul fondului, un stat membru care a devenit beneficiar în 2024. Aceste proiecte vor ajuta țările UE cu venituri mai mici să își consolideze sectorul industrial curat și să își îndeplinească obiectivele în materie de climă și energie pentru 2030 prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și îmbunătățirea eficienței energetice. Finanțat din veniturile provenite din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), Fondul pentru modernizare a furnizat în prezent investiții în valoare de 15,45 miliarde de euro pentru a sprijini proiecte în tranziția către o energie curată de la lansarea sa în 2021.
Noul sprijin completează investițiile anunțate în iunie în valoare de aproape 2,97 miliarde de euro pentru alte 38 de proiecte, aducând totalul plăților din Fondul pentru modernizare în 2024 la 5,67 miliarde de euro, acoperind 77 de proiecte din 11 țări. Numai în acest an au fost efectuate plăți către Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România (1,956 miliarde de euro), Slovenia și Slovacia.
Cele 77 de proiecte sprijinite în acest an se axează pe generarea de energie electrică din surse regenerabile, modernizarea rețelelor energetice, eficiența energetică și înlocuirea producției de cărbune cu combustibili cu intensitate mai scăzută a emisiilor de dioxid de carbon. În România, banii au fost pentru instalarea a minimum 1.500 MWh de sisteme de stocare în baterii în centralele existente de producere a energiei din surse regenerabile.
Termenul de depunere a propunerilor de investiții pentru un potențial sprijin din Fondul pentru modernizare în următorul ciclu de plată este 18 februarie 2025 pentru propunerile prioritare și 21 ianuarie 2025 pentru propunerile neprioritare. Investițiile prioritare sunt cele care pun accentul pe modernizarea sistemelor energetice, pe reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) în domeniul energiei, al industriei și al transporturilor și pe îmbunătățirea eficienței energetice enumerate în Directiva EU ETS.
Toate celelalte investiții eligibile pentru Fondul pentru modernizare sunt considerate investiții neprioritare care fac obiectul unui control suplimentar.