173985 – 05122024 – State și infrastructuri ale Uniunii europene sunt supuse unui atac permanent în spațiul virtual, arată raportul lansat miercuri de ENISA, Agenția Europeană pentru Securitate Cibernetică. Sunt identificați și doi agresori care susțin grupări criminale care desfășoară atacurile informatice – Rusia și China. La succesul agresiunilor contribuie și lipsa de protecție suficientă în domenii economice și sociale importante care nu reușesc să țină pasul cu evoluțiile tehnologice în domeniul IT, așa cum ar fi zona de sănătate publică. Una dintre armele cele mai puternice cu aplicabilitate în spațiul politic este manipularea informației cu cele mai diverse scopuri, precum cele electorale sau de scădere a încrederii cetățenilor în instituții ale statului.
Atacurile cibernetice care implică diverse state, precum Rusia, Iran, Coreea de Nord și China sunt bine organizate și la fel de bine finanțate, spun experții europeni. Anul acesta s-au derulat numeroase atacuri în spațiul european, dar și în Statele Unite.
ENISA arată că în contextul internațional tensionat, atacurile cibernetice au crescut, fiind manipulate de factori statali.
Pentru Europa, amenințările provin din China și din Rusia, spun autorii analizei, și sunt vizate atât instituții importante, cât și firme private din industrii cheie.
Rusia şi China încearcă să destabilizeze NATO prin acte de sabotaj şi atacuri cibernetice, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Mark Rutte.
Dintre statele europene, Republica Moldova, care încă nu e membră a Uniunii Europene, e una dintre cele mai încercate din punct de vedere al atacurilor cibernetice dinspre Est.
Experiența specialiștilor săi este importantă pentru prevenirea sau contracarea agresiunilor din spațiul virtual.
Și Statele Unite ale Americii se confruntă cu atacuri succesive încă din primăvara acestui an. Sunt vizate inclusiv infrastructuri ale rețelelor de telefonie mobilă și care au avut furturile de date inclusiv ale oficialilor din Administrația americană.
În România nu s-au înregistrat atacuri majore asupra structurilor de telecomunicații, dar nu au fost excluse agresiunile de dimensiuni mai mici.
Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului: „Ne aflăm pe un val de impact al unui război hibrid care durează de mulți ani, este un cost al lumii digitale în care trăim. Am luat legătura cu ministrul de resort, domnul Bogdan Ivan, și ni s-a spus că, în coordonare cu celelalte instituții ale statului, operatorii de telefonie mobilă din România sunt conștienți de ce s-ar întâmpla pe plan global, dar în România nu s-ar înregistra un vârf de sarcină referitor la acest subiect”.