173880 – 25112024 – În România, Institutul Naţional pentru Sănătate Publică arată că anul acesta a fost în creştere violenţa asupra femeilor.
În toată lumea, la fiecare 10 minute o femeie a fost ucisă de cineva cunoscut, anul trecut, arată o statistică realizată de ONU, în contextul în care luni este marcată Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor.
În România, Institutul Naţional pentru Sănătate Publică arată că anul acesta a fost în creştere violenţa asupra femeilor iar, potrivit datelor Organizaţiei de Femei din cadrul Blocul Naţional Sindical, în fiecare an, 34.000 de românce sunt victime ale violenţei domestice.
Exact acolo unde româncele ar trebui să se simtă în siguranţă, adică acasă, 93 dintre ele suferă zilnic din cauza violenţei, conform datelor BNS. Şi statisticile Institutului Naţional pentru Sănătate Publică arată că, în primele nouă luni ale acestui an, numărul faptelor penale de violenţă domestică a crescut cu 5% faţă de perioada similară din 2023.
Au fost mai multe cazuri de loviri sau alte violenţe, ameninţare şi nerespectarea ordinelor de protecţie. Una din patru românce a fost agresată fizic sau sexual de partener sau de fostul partener. INS atrage atenţia că acei copii martori la abuzuri în familie pot avea traume psihologice, tulburări de comportament şi, mai târziu, pot deveni la rândul lor victime ale violenţei sau agresori.
La nivel global, un raport ONU arată că, anul trecut, s-a înregistrat un număr alarmant de 140 de femei ucise zilnic de persoane pe care le cunosc, iar fenomenul nu ţine cont de categorii sociale sau vârstă. ONU precizează că, dacă în Europa şi Statele Unite, femeile sunt ucise mai ales de partenerii lor, în restul lumii ele sunt victime şi ale altor membri ai familiei.
Specialiştii ONU spun că multe dintre aceste crime puteau fi evitate, pentru că femeile ucise fuseseră victime ale abuzurilor fizice, sexuale şi psihologice în mod repetat, dar vinovaţii nu au fost opriţi la timp şi au escaladat până au ajuns să le omoare.sursa: Romania – actulalitati.ro
Pentru detalii, cei interesaţi se pot adresa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domicliul sau reşedinţa sau pot vizualiza oferta de cursuri pe www.anofm.ro, la secţiunea “Persoane fizice/Cursuri de formare profesională”.