173718 – 08112024 – Poliţia Română a derulat proiectul ‚,Echipa Operațională Europeană – Costa del Sol” IS2A1B. Proiectul a fost finanțat de Comisia Europeană, în cadrul Programului național 2021-2027 prin Fondul de Securitate Internă, derulându-se pe parcursul a 12 luni.
România a avut calitatea de partener în proiect, prin intermediul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Combatere a Criminalității Organizate și Direcția Operațiuni Speciale, alături de autorități de aplicare a legii din alte state și EUROPOL, activitatea fiind coordonată de Poliția Națională Spaniolă.
Obiectivul general a avut la bază asigurarea unui nivel ridicat de securitate în Uniune, în special prin prevenirea și combaterea terorismului și a radicalizării, a infracțiunilor grave și a criminalității organizate, precum și a criminalității informatice, prin acordarea de asistență și protecție victimelor infracțiunilor, precum și prin pregătirea pentru incidente, riscuri și crize legate de securitate, prin protecția împotriva acestora și prin gestionarea lor în mod eficace în cadrul domeniului de aplicare al prezentului regulament – art. 3 alin. (1) Regulamentul UE 2021/1149.
Obiectivul specific al proiectului a constat în crearea și operaționalizarea unei Echipe Operaționale Europene (EOT) în Peninsula Iberică, formată din ofițeri de poliție din 17 state membre U.E., stabiliți în zona Costa del Sol, Spania, care a vizat dezvoltarea activităților de investigare operațională prin identificarea, investigarea și destructurarea grupărilor infracționale organizate și țintelor de mare valoare (HVT) stabilite în și/sau operaționale în zona Costa del Sol, Spania.
Această abordare garantează un impact semnificativ al proiectului, având la bază coordonarea eficientă și investigațiile în timp real, desfășurate în mod colaborativ în cadrul EOT (Echipei Operaționale Europene).
Avantajele s-au manifestat imediat, prin destructurarea Țintelor de Înaltă Valoare (TIV) și a rețelelor criminale asociate, contribuind astfel la îmbunătățirea siguranței și menținerea integrității tuturor partenerilor.
Acest proiect a reprezentat o inițiativă ambițioasă, ce a avut ca obiectiv principal înființarea unei structuri permanente de poliție europeană unică în subordinea U.E. și a Europolului, care să fie desfășurată în principalele „centre roșii” (criminal hubs) ale continentului.
Acest proces jucând un rol decisiv în eforturile de combatere și destructurare ale criminalității organizate, contribuind, în același timp, la consolidarea ariei europene de siguranță și justiție.
Strategia a fost implementată în conformitate cu regulamentele Uniunii Europene privind combaterea criminalității organizate, cu accent pe cooperarea intensificată între structurile internaționale de poliție în vederea limitării și distrugerii unor astfel de rețele ilegale.
Planul strategic prevede o eficientizare a schimbului de informații transfrontaliere între instituțiile competente, prin intermediul finanțării platformei europene multidisciplinare împotriva amenințărilor criminale (EMPACT), încurajând statele membre ale Uniunii Europene să trimită polițiști experimentați pentru a sprijini procesul de abordare a problemelor semnificative ridicate de aceste grupuri criminale.
Proiectul s-a aflat în implementare pe o perioadă de 12 luni (24.07.2023 – 23.07.2024) și a avut un buget în valoare totală de 300.000 de lei (T.V.A. inclus), dintre care 270.000 de lei (90%) reprezintă contribuția financiară nerambursabilă, iar 30.000 de lei (10%) cofinanțare națională proprie.