Acasă Politic Președintele a promulgat legea care prevede un nou mecanism de stabilire a...

Președintele a promulgat legea care prevede un nou mecanism de stabilire a nivelului salariului minim

DISTRIBUIȚI

 173768 – 14112024 – Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care transpune în legislaţia naţională prevederilor Directivei (UE) 2022/2041 a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană și prin care se instituie mecanismul de stabilire a nivelului salariului minim.

Potrivit noului mecanism de stabilire a nivelului salariului minim, ”salariul de bază minim brut reprezintă suma minimă la care are dreptul salariatul pentru munca prestată, stabilit prin act normativ sau prin contractul colectiv de muncă. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă suma stabilită anual prin hotărâre a Guvernului, (…) corespunzătoare programului normal de muncă, în scopul îmbunătăţirii condiţiilor de trai şi de muncă, în special a gradului de adecvare a salariului minim, în vederea asigurării unui nivel de trai decent. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte anual prin hotărâre a Guvernului şi se aplică de la data de 1 ianuarie a anului următor, cu actualizarea periodică o dată pe an, după consultarea confederaţiilor sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional”, stipulează legea.

Potrivit acesteia, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului poate fi acordat unui salariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni de la data încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, salariatului i se acordă un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Noul mecanism prin care se va stabili și apoi actualiza anual salariul minim în România va ține cont de puterea de cumpărare, de costul vieții, de nivelul general al salariilor și de distribuția acestora, de rata de creștere a salariilor, dar și de productivitate. Totodată, prin această lege se dorește sancționarea mult mai dură a celor care nu acordă salariul minim, dar și clarificarea unor aspecte care țin de salariul minim, de bază și de componentele sale, precum și ridicarea la rang de înalt funcționar public a Inspectorului general din cadrul Inspecției Muncii.

De precizat că prin această nouă lege NU se va stabili o sumă exactă ce va reprezenta salariul minim începând din 2025, ci un mecanism de care Guvernul va trebui să țină cont în viitor și care va fi detaliat printr-un proiect de HG ce va fi adoptat și oficializat ulterior.

Noua lege modifică în principal Codul muncii și Legea Inspecției Muncii, dar și Legea dialogului social, Legea privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii și  Legea achizițiilor publice.

Avocații arată că legea operează cu două concepte diferite„salariu de bază minim brut” (suma la care au dreptul salariații potrivit actelor normative sau CCM-urilor aplicabile) și ”salariu de bază minim brut garantat în plată” (cel stabilit anual prin HG), ceea ce în practică poate crea neînțelegeri.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.