Acasă Politic Nicu Ștefănuță cere audierea urgentă a șefului TikTok în Parlamentul European

Nicu Ștefănuță cere audierea urgentă a șefului TikTok în Parlamentul European

DISTRIBUIȚI

 173925 – 29112024 –  Printr-o scrisoare adresată liderilor grupurilor pro-europene din Parlamentul European, vicepreședintele PE Nicu Ștefănuță, cere sprijin pentru organizarea cât mai rapidă a unei audieri a șefului TikTok, Shou Zi Chew, în plenul Parlamentului European. În contextul campaniei virale desfășurate de candidatul Călin Georgescu pe platforma TikTok, Shou Zi Chew trebuie să ofere garanții că platforma sa nu a intervenit activ în rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale din România.

Călin Georgescu a derulat o campanie virală pe TikTok, strângând 92,8 milioane de vizualizări în ultimele două luni. Strategia sa de promovare i-a adus zeci de mii de adepți și sute de mii de vizualizări prin utilizarea diferitelor tehnici, inclusiv hashtag-uri și răspândirea virală a mesajelor cheie. Una dintre strategiile folosite a fost campania #echilibrusiverticalitate, în care sute de influenceri de pe TikTok i-au promovat mesajele fără a-l susține direct.

Potrivit datelor culese de diverse ONG-uri, din septembrie 2024 până în prezent, prezența lui TikTok sub #calingeorgescu a strâns 120 de milioane de urmăritori. Cu doar 31.800 de urmăritori în septembrie, Călin Georgescu a ajuns acum la 397.155. Astfel, întreaga campanie electorală desfășurată pe TikTok ar fi implicat conturi cu conținut electoral fără etichete adecvate, cu amplificare artificială a mesajelor prin algoritmi, iar aceste activități au dus probabil la creșterea rapidă a urmăritorilor și a vizualizărilor.

Șefului platformei TikTok  ar trebui să explice în plenul Parlamentului European cum a fost posibilă o astfel de viralizare a mesajelor lui Călin Georgescu și, mai important, dacă și cum a fost respectat Actul privind Serviciile Digitale (Digital Services Act) în acest caz, mai ales în ceea ce privește transparența algoritmică și riscurile sistemice. De asemenea, este important ca TikTok să publice un raport privind transparența algoritmică, inclusiv în contextul conținutului electoral în perioada campaniei, pentru a evalua riscurile la adresa principiilor democratice.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a cerut, de asemenea, Comisiei Europene să deschidă o investigație vizând platforma TikTok, după rezultatele din primul tur al alegerilor prezidenţiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.