173745 – 12112024 – Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat pentru data de 9 decembrie luarea unei decizii privind necesitatea introducerii unui prag pentru infracțiunea de conducere a unui autovehicul sub influența drogurilor.
Controversele au apărut după ce tot mai mulți șoferi s-au ales cu dosare penale pentru consum de substanțe interzise la volan, deşi luaseră medicamente uzuale sau spray nazal antialergic.
Cantităţile infime de substanțe psihoactive în probele biologice nu afectează capacitatea de a conduce o mașină, astfel că este nevoie de stabilirea unui prag de la care se poate vorbi de o infracțiune, așa cum este la alcool, au susținut reclamanții.
Potrivit art. 336 alin. (2) Cod penal, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă persoana aflata sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.
Spre deosebire de infracțiunea de la art. 336 alin. (l) Cod penal (conducerea unui vehicul sub influența alcoolului), în cazul căreia îmbibația alcoolică trebuie să se situeze superior pragului de 0,80 g/l alcool pur în sange, legislația nu prevede o limită a cantitații de substanțe psihoactive ingerate sau vreun efect al acestora, fapta fiind penală indiferent de modalitatea de consum, de cantitatea ingerată sau de efectele acesteia.