173642 – 01112024 – Universitatea de Vest Timișoara a organizat împreună cu MAE, Ministerul Educației și Ministerul Cercetării, la Timișoara, la Conferința „Diplomația academică în contextul Alianțelor de Universități Europene”.
Conferința a reunit reprezentanți ai universităților din România, membre ale unor alianțe de universități europene, reprezentanți guvernamentali, precum și membri ai corpului diplomatic și cercetători.
Evenimentul organizat de UVT face parte din acțiunile de maximizare a oportunităților inițiativei „Universități Europene” și impactului la nivel național al participării a 21 de instituții de învățământ superior din România la acest demers al Comisiei Europene. La inițiativa Comisiei Europene, între 2019 și 2024, au fost selectate 64 de alianțe transnaționale de universități, reprezentând aproximativ 10% dintre instituțiile de învățământ superior din Europa, pentru a dezvolta și testa noi abordări ale proceselor educaționale și de cercetare, din perspectivă internațională. Scopul acestui demers este de a iniția transformarea și dezvoltarea universităților viitorului în Europa, ancorate în nevoile și realitățile socio-economice.
UVT este, din 2020, membră a alianței de universități europene UNITA, context în care a inițiat o rețea de universități din România membre ale unor alianțe europene, RO European Universities. Anual, această rețea contribuie la dialogul național privind legislația și politicile publice în învățământul superior în baza modelelor pe care le dezvoltă și practică în alianțele din care fac parte membri săi. Fie că e vorba despre transformarea programelor de studii înspre o abordare flexibilă și internațională a predării și învățării, ori de conectarea proiectelor de cercetare la nevoile socio-economice regionale, universitățile membre ale unor alianțe europene sunt deschizătoare de drumuri și sunt recunoscute de Comisia Europeană pentru acțiunile lor.
”A fi parte dintr-o astfel de alianță de universități, selectată de Comisia Europeană pentru a creiona viitorul învățământului superior european, vine cu o serie de oportunități pe care putem și trebuie să le transferăm cât mai puternic și înspre România. Pentru anul acesta am considerat oportună aducerea pe agenda publică din România a temei Diplomației Academice în contextul în care avem 21 de universități membre în alianțe europene, reprezentând aproximativ 67% dintr studenții din România. Avem acum un potențial enorm de a promova învățământul românesc în străinătate, pe de o parte, și de a ne conecta la Diaspora, îndeosebi la Diaspora academică, pe de altă parte. În ambele cazuri acțiunile noastre pot contribui la dezvoltarea și transformarea sistemului de învățământ superior din România, îl pot conecta mai bine la obiectivele europene din domeniu, îl pot apropia de nevoile socio-economice și corela cu interesele curente ale tinerilor, îl pot face mai competitiv la nivel global”, a precizat rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.
Evenimentul de la Timișoara a abordat subiectul colaborării dintre mediul universitar și mediul diplomatic în vederea dezvoltării unei viziuni privind reprezentarea României la nivel internațional și reconectarea la Diaspora prin prisma prezenței a 21 de universități din România în alianțe de universități europene.
„Schimbul de idei privind aceste colaborări a fost unul intens și foarte productiv, toate părțile interesate ce au participat la dialog agreând că ne aflăm într-un moment crucial pentru a genera schimbare și a fi mai aproape de nevoile studenților noștri, cetățeni români și europeni deopotrivă”, a subliniat rectorul UVT.
Cu această ocazie, ministrul de Externe Luminița Odobescu, a evidențiat importanța sistemelor de educație: „Pentru România, participarea universităților românești în alianțe universitare europene constituie o prioritate strategică, nu doar pentru stimularea educației și cercetării, reducerea decalajelor și creșterea competitivității economice, ci și pentru promovarea diplomației culturale și academice în Europa. Consolidarea poziției noastre în structurile de decizie europene și euro-atlantice, atingerea obiectivelor de dezvoltare, extinderea relațiilor bilaterale cu alte state, precum și obiectivele de aderare la OCDE pot fi promovate cu mai multă eficacitate și prin intermediul mediului academic”, a spus ministrul Luminița Odobescu.
De asemenea, a arătat că Europa are nevoie de universități competitive și inovatoare care să constituie motorul unei dezvoltări sustenabile și, totodată, să contribuie la implementarea agendei politice a Uniunii, cu precădere a inițiativelor cu privire la redresare și reziliență. Oficialul a subliniat importanța promovării cooperării între universitățile europene și cele din vecinătatea Uniunii, pentru creșterea mobilității în scop educațional, dobândirea de competențe transversale, precum și promovarea valorilor și a stilului de viață european, obiectiv deosebit de important în contextul avansării politicii de extindere a Uniunii.