Acasă Politic Comisarul desemnat pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne spune că va...

Comisarul desemnat pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne spune că va face eforturi pentru aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen

DISTRIBUIȚI
foto: Calea Europeana

 173699 – 07112024 – În cadrul audierii sale în fața Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a Parlamentului European, Magnus Brunner, candidatul austriac pentru portofoliul Afaceri Interne și Migrațiune, s-a angajat ca în prima jumătate a anului 2025 să prezinte o strategie cuprinzătoare de securitate internă, să extindă mandatul Europol și să se bazeze pe Alianța Porturilor pentru combaterea criminalității organizate transfrontaliere.

Într-un context în care amenințările la securitate au devenit mai complexe și mai internaționale, Brunner  a spus că pentru a menține Europa în siguranță și fidelă valorilor sale, sunt necesare o mai bună pregătire și anticipare, soluții cuprinzătoare și echilibrate și o cooperare internațională intensă.

În ceea ce privește gestionarea migrației, comisarul desemnat a susținut că migrația ar trebui gestionată cu reguli corecte, dar ferme, printr-o mai bună cooperare cu țările de tranzit și țările de origine într-o „abordare a întregului traseu”. Acesta a insistat însă asupra obligativității respectării drepturilor omului, despre care a spus că nu sunt negociabile. O parte esențială a noului său mandat, a accentuat Brunner, va fi punerea în aplicare rapidă și deplină a Pactului privind migrația și azilul și menținerea echilibrului între solidaritate și responsabilitate.

La insistențele parlamentarilor europeni cu privire la eventualele încălcări a dreptului comunitar în cazul în care termenele limită de implementare ar fi ratate, comisarul desemnat a explicat că este gata să demareze astfel de proceduri acolo unde este necesar.

De asemenea, acesta a spus că o nouă propunere de returnare, simplificată, va fi prezentată ca prioritate în 2025.

Dl Brunner s-a angajat, de asemenea, să aprofundeze parteneriatele cu țările terțe și să consolideze căile legale pentru migranți în Europa pentru a atrage lucrători și pentru a proteja prosperitatea economică a UE. El a menționat finalizarea Fondului de talente al UE și propunerile privind rezidenții pe termen lung drept pași importanți înainte.

În ceea ce privește siguranța fontierelor externe, Brunner a subliniat necesitatea alianțelor și parteneriatelor internaționale, precum și a promovării unei noi legislații pentru a consolida rolul Europol în acest domeniu. El are î vedere triplarea forțelor operaționale Frontex pentru a ajuta statele membre să protejeze frontierele externe ale UE, să combată traficul de persoane și să contribuie la returnări.

Pentru a contracara eforturile de instrumentalizare a migranților la frontierele externe de est ale UE, Brunner a spus că va asigura un răspuns unitar folosind instrumentele disponibile, dar fără a compromite valorile UE.

Răspunzând la întrebările europarlamentarilor despre starea spațiului Schengen, Brunner a afirmat că libera circulație este vitală pentru competitivitatea Europei, iar controalele la frontieră perturbă cetățenii săi. Îmbunătățirea cooperării polițienești și discuțiile cu statele membre ar putea îmbunătăți situația actuală, iar procedurile de încălcare a dreptului comunitar sunt, de asemenea, o posibilitate, a spus Brunner.

El este optimist cu privire la perspectivele ca Bulgaria și România să adere pe deplin la spațiul Schengen și a spus că va face eforturi pentru acest lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.