Acasă Externe Agenda Europeana Comisarul desemnat pentru Agricultură, Christophe Hansen consideră că noua PAC trebuie prioritizată...

Comisarul desemnat pentru Agricultură, Christophe Hansen consideră că noua PAC trebuie prioritizată pentru micii fermieri

DISTRIBUIȚI

 173685 – 06112024 –  Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală l-a audiat luni pe Christophe Hansen, candidatul luxemburghez pentru portofoliul Agricultură și Alimentație.

În prezentarea sa, Christophe Hansen, comisarul desemnat pentru agricultură și alimentație, a reamintit că nouă milioane de ferme furnizează europeni alimente sigure și de calitate, fiind în același timp prima linie de apărare a Europei împotriva pierderii biodiversității și a schimbărilor climatice. Cu toate acestea, Hansen a subliniat că, din cauza concurenței globale, fermierii se confruntă cu o presiune economică din ce în ce mai mare și că sunt primii care suferă de fenomene meteorologice extreme.

Comisarul desemnat s-a angajat să dezvolte și să continue „dialogul strategic” inițiat de președintele Comisiei, să viziteze fermierii de pe tot continentul și să dezvolte – în strânsă cooperare cu Parlamentul, în primele 100 de zile de mandat, o viziune pentru viitoarea PAC.

Hansen a spus că va acorda o atenție deosebită accesului la terenuri agricole la prețuri accesibile și veniturilor echitabile pentru tinerii fermieri, astfel încât aceștia să contribuie la schimbarea sectorului agricol într-unul durabil din punct de vedere ecologic și viabil din punct de vedere economic.

Deputații europeni l-au chestionat pe comisarul desemnat cu privire la dimensiunea și structura viitorului buget al Politicii Agricole Comune (PAC) și la garantarea faptului că fermierii primesc un preț corect pentru producția lor. În răspuns, Hansen a promis că va explora surse alternative de venit și va stimula investițiile de capital, consolidând în același timp puterea de negociere a fermierilor și promovând lanțuri de aprovizionare și consum durabile.

În cee ace privește reducerea birocrației pentru fermieri și punerea în aplicare a obiectivelor Green Deal în noua PAC, Hansen a subliniat necesitatea simplificării normelor actuale și de a contribui, în același timp, la angajamentele UE în materie de mediu.

Alte probleme ridicate de deputații europeni au inclus necesitatea unor condiții de concurență echitabile pentru fermierii din UE și concurenții din afara UE, accesul la investiții și inovare și salarii echitabile pentru oamenii care lucrează în sectorul agricol.

Vicepreședintele Parlamentului European Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE), membru supleant în Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European, Nicu Ștefănuță își dorește ca noua Comisie Europeană să lupte mai mult pentru agricultura sustenabilă, rezistentă la schimbările climatice, care pune accentul pe micii fermieri, pe condiții decente de muncă, pe bunăstarea animalelor și dreptul consumatorilor la alimente durabile și sănătoase.

”Îmi doresc ca noul Comisar pentru Agricultură să lupte mai mult pentru practici agricole care protejează mai bine mediul, sănătatea oamenilor și bunăstarea animalelor. Asta înseamnă să sprijinim fermele mici și mijlocii și să investim în soluții agricole mai prietenoase cu natura”, declară Nicu Ștefănuță.

„Pentru mine, prioritatea este să garantăm un venit echitabil pentru fermieri, în special pentru cei mici și mijlocii. În timp ce prețurile cresc și corporațiile multinaționale își măresc profiturile, fermierii sunt cei care plătesc prețul. Trebuie să rupem această dinamică și să ne asigurăm că fermierii primesc o plată corectă pentru munca lor. Este important ca noua Comisie să se asigure că politica agricolă a UE este echitabilă pentru toți fermierii, nu doar pentru marile corporații. În prezent, 80% din subvențiile PAC merg către 20% dintre cei mai mari jucători din industrie – o practică care trebuie să înceteze”, adaugă europarlamentarul verde Nicu Ștefănuță.

La finalul audierii, Christophe Hansen a primit confirmarea Comisiei AGRI pentru mandatul de Comisar European pentru Agricultură și Alimentație.

Pe baza recomandărilor comisiei, Conferința președinților (președintele PE Metsola și președinții grupurilor politice) urmează să efectueze evaluarea finală și să declare închise audierile pe 21 noiembrie. Odată ce Conferința președinților declară închise toate audierile, vor fi publicate scrisorile de evaluare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.