Acasă Externe Agenda Europeana Bugetul Uniunii Europene pentru 2025 a primit votul plenului Parlamentului European

Bugetul Uniunii Europene pentru 2025 a primit votul plenului Parlamentului European

DISTRIBUIȚI

 173909 – 28112024 –  Reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, europarlamentarii au adoptat bugetul Uniunii Europene pentru anul 2025, care stabileşte angajamente financiare de aproape 200 de miliarde de euro.

Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, negociator-șef al legislativului european, a subliniat că negocierile privind bugetul Uniunii au fost complexe, făcând referire la cele 19 ore de dezbateri care au fost necesare pentru obținerea acordului interinstituțional.

”În vremuri de tranziție instituțională, turbulențe societale și realități geopolitice complexe în multe regiuni ale lumii, bugetele publice sunt adesea punctul central al conflictelor politice. Vedem cum guvernele și coalițiile se poticnesc în bătăliile lor cu privire la prioritățile de cheltuieli. Dar noi ne-am păstrat unitatea”, a spus Negrescu în discursul său.

În valoare de aproximativ 200 de miliarde de euro, bugetul UE pentru 2025 este cu 6% mai mare față de cel din acest an. În cifre reale, majorarea este de 10 miliarde de euro și asigură finanțarea programelor esențiale, va permite îndeplinirea angajamentelor politice asumate de Uniune și, în același timp, va oferi mijloacele financiare necesare astfel încât să fie rambursat împrumutul european pentru recuperarea economică post-pandemică, fără a reduce sumele pentru programele-cheie.

Bugetul UE pentru anul viitor include sume suplimentare față de propunerea Comisiei și a statelor membre.

Ca urmare a negocierilor purtate, bugetul pentru anul viitor include și suma de 3 miliarde de euro pentru susținerea refacerii regiunilor afectate de dezastre naturale, cum au fost cele din Europa Centrală și de Est, inclusiv din România și Spania, cu posibilitatea ca statele membre să folosească până la 10% din fondurile de coeziune pentru a preveni și a reconstrui zonele afectate.

Acesta este primul buget anual după revizuirea cadrului financiar multianual al UE.

În februarie 2024, în timpul revizuirii bugetului pe termen lung al UE, Parlamentul a obținut creșteri pentru priorități-cheie, cum ar fi sprijinul pentru Ucraina, contribuții suplimentare pe care eurodeputații au reușit să le mențină în bugetul pentru 2025. De asemenea, au asigurat finanțarea costurilor de rambursare pentru Instrumentul European de Redresare (EURI), care sunt aproape duble față de suma prognozată inițial pentru 2025, protejând totodată finanțarea pentru programe esențiale, precum Erasmus+ sau cercetare.

Parlamentul a obținut finanțare suplimentară pentru programele UE – suplimentarea cu 230,7 milioane de euro peste propunerea inițială a Comisiei, pentru cercetare, sănătate, educație, tinerii fermieri, coordonarea schemelor de securitate socială, răspunsul la situații de criză provocate de dezastre naturale, acțiune climatică, ajutor umanitar, mobilitate militară și gestionarea frontierelor. Pe lângă această finanțare suplimentară, de creșteri semnificative vor beneficia programele Erasmus+ (422 milioane de euro) și Orizont Europa (20 milioane de euro), acești bani fiind alocați din economiile făcute anterior.

Bugetul pentru 2025 a fost adoptat cu 418 voturi pentru, 185 împotrivă și 67 abțineri. Consiliul a aprobat deja acordul la 25 noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.