Acasă Externe Agenda Europeana Ajutor european pentru marii consumatori de energie din România

Ajutor european pentru marii consumatori de energie din România

DISTRIBUIȚI

173865 – 22112024 – Comisia Europeană a aprobat o schemă a României în valoare de 578 de milioane de euro (2,9 miliarde lei), pentru reducerea nivelului taxei pe energie electrică pentru întreprinderile mari consumatoare de energie. Taxa este menită să promoveze energia electrică din surse regenerabile. Schema urmărește atenuarea riscului de relocare în afara UE a întreprinderilor mari consumatoare de energie, din cauza acestei taxe.

Schema notificată de România

În 2011, România a introdus certificate verzi pentru promovarea energiei electrice din surse regenerabile, conform cărora producătorii eligibili de energie electrică din surse regenerabile primesc certificate verzi pentru fiecare megawatt-oră produs și livrat în rețea. Furnizorii de energie electrică sunt obligați să achiziționeze o cotă obligatorie de certificate verzi. În cele din urmă, costurile certificatelor verzi sunt transferate consumatorilor prin intermediul unei taxe.

Schema vizează reducerea nivelului taxei pentru întreprinderile mari consumatoare de energie, atenuând riscul de relocare a întreprinderilor mari în locuri cu politici mai puțin ambițioase privind clima. Schema se va desfășura până la 31 decembrie 2031 și are un buget estimat de 578 de milioane de euro (2,9 miliarde lei).

În funcție de expunerea la risc, reducerea taxei pentru beneficiarii acestei măsuri poate fi între 75% și 85%. Reducerea aplicabilă nu trebuie să ducă la o taxă mai mică de 0,5 euro/MWh.

În cadrul schemei, beneficiarii să pună în aplicare anumite recomandări formulate în urma auditului energetic, să acopere cel puțin 30 % din consumul de energie electrică din surse care nu produc emisii de dioxid de carbon sau să investească cel puțin 50% din ajutor în proiecte care să ducă la reduceri substanțiale ale emisiilor de gaze cu efect de seră ale instalației.

Noua schemă înlocuiește o schemă anterioară aprobată de Comisie în octombrie 2014, care avea același obiectiv, și o aliniază la normele OACME.

Versiunea neconfidențială a deciziei, cu numărul de caz SA.110166, va fi publicată în Registrul ajutoarelor de stat, pe site-ul web al Comisiei privind concurența, după ce se vor soluționa eventualele probleme legate de confidențialitate. Buletinul informativ electronic Competition Weekly e-News conține lista deciziilor referitoare la ajutoare de stat publicate recent pe internet și în Jurnalul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.