Acasă Politic Summitul Ucraina – Europa de Sud-Est

Summitul Ucraina – Europa de Sud-Est

Șefa diplomației române: Politica de extindere este o investiție strategică în securitatea, stabilitatea și prosperitatea întregii regiuni

DISTRIBUIȚI

 173428 – 11102024   – Reprezentanții a 13 țări din Europa de Sud-Est au adoptat miercuri Declarația de la Dubrovnik, care rezumă Summit-ul Statelor din Europa de Sud-Est și Ucraina, cu participarea lui Volodymyr Zelensky.

Declarația condamnă agresiunea rusă, susține integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv a peninsulei Crimeea, își exprimă sprijinul pentru planul de pace al lui Zelensky și subliniază că retragerea trupelor ruse este o condiție pentru pace.

De asemenea, subliniază importanța securității energetice a Ucrainei, mai ales pe măsură ce iarna se apropie. În acest context, a fost luată în considerare acordarea de asistență Ucrainei pentru a atenua consecințele pe care le-a suferit sectorul energetic al țării ca urmare a agresiunii ruse.

“Ne exprimăm sprijinul pentru eforturile Ucrainei în această direcție și subliniem disponibilitatea noastră de a participa activ la punerea în aplicare a punctelor din formula de pace“, se arată în declarația comună.

România a fost reprezentată la nivel de ministrul de externe. Luminița Odobescu l-a asigurat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că România susține în totalitate formula de pace a liderului de la Kiev, o pace bazată pe respectarea dreptului internațional.

Dinspre partea sa, ministrul Luminița Odobescu a subliniat că “aderarea la UE rămâne singura cale pentru prosperitate și stabilitate pentru Ucraina, Republica Moldova și Balcanii de Vest”.

“România sprijină pe deplin formula de pace a lui Zelenski. Atingerea păcii în Ucraina va avea un impact asupra regiunii noastre și asupra ordinii globale. Numai o pace bazată pe dreptul internațional poate fi justă și durabilă. Nu există pace fără justiție”, a mai adăugat ea, cu referire la sprijinul României pentru Ucraina.

Ministrul afacerilor externe al României a reafirmat totodată sprijinul țării noastre pentru procesul de extindere al Uniunii Europene: „Viitorul Ucrainei, Republicii Moldova și al Balcanilor de Vest este în Uniunea Europeană. Nu există alternativă reală la creșterea economică și stabilitatea oferite de Uniunea Europeană. Politica de extindere este o investiție strategică în securitatea, stabilitatea și prosperitatea întregii noastre regiuni”.

Summitul de la Dubrovnik a fost al treilea summit Ucraina – Europa de Sud-Est, după cele de la Atena, din august 2023, și de la Tirana, din februarie 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.