173417 – 10102024 – Guvernul a aprobat miercuri modificarea și completarea Legii nr.163/2021 privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național, prin care interzice utilizarea echipamentelor și programelor software ale firmelor care nu obțin avizul CSAT și la rețelele bazate pe tehnologii ulterioare 5G, precum tehnologia 6G, testată în prezent în China, care ar permite viteze de transfer de date de 1TB pe secundă. Mai mult, avizul CSAT va fi necesar nu doar producătorilor, ci și distribuitorilor și integratorilor de astfel de echipamente și soluții.
Proiectul de lege aprobat miercuri de Guvern urmează să fie transmis spre dezbatere și aprobare Parlamentului.
Proiect de lege inițiat de Ministerul Digitalizării modifică legea securității 5G (Legea 163/2021), cea în baza căreia Guvernul a interzis utilizarea echipamentelor și programelor software produse de chinezii de la Huawei în rețelele 5G din țară.
Măsurile vor viza nu doar rețelele 5G și infrastructurile IT&C de interes național, ci și sistemele informatice (servicii publice digitalizate, cloud, platforme informatice etc.), iar avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) va fi necesar nu doar producătorilor, ci și distribuitorilor și integratorilor de sisteme IT care folosesc aceste echipamente și programe software.
Având în vedere avansurile tehnologice pe componenta de comunicații electronice, precum și faptul că se prefigurează apariția unor noi generații ale tehnologiilor de comunicații (precum tehnologia 6G) al căror impact va avea implicații în planul securității naționale, modificarea urmărește extinderea legii și la acestea.
În ceea ce privește distribuitorii și integratorii, modificarea vizează prevenirea riscurilor generate de persoane fizice și juridice care comercializează tehnologii produse de companii care ar fi fost (sau sunt) avizate negativ, fără a face cunoscut acest aspect”, se menționează în nota de fundamentare.
Tehnologia 6G este testată în prezent în China, inclusiv de Huawei, și ar putea permite viteze de transfer de date de 1TB. Se estimează că primele rețele 6G ar putea fi lansate în 2030 de către operatorii de telefonie mobilă, dacă standardul va fi finalizat până atunci.
Registrul IT cu firme care obțin avizul CSAT, conectat cu SEAP
Pentru simplificarea procedurii de transmitere a documentelor pentru eliberarea autorizării CSAT, Ministerul Digitalizării propune ca solicitarea primită din partea firmelor să fie transmisă direct către SGG, eliminând din circuitul de avizare schimbul între MCID și CSAT, anterior avizării de către prim-ministru a solicitării introducerii cererii de autorizare pe ordinea de zi a CSAT.
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) va institui și va administra Registrul Electronic Național al Producătorilor, Distribuitorilor și Integratorilor de tehnologii, echipamente și programe software destinate infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, denumit în continuare RENPDI.
În acest registru se vor încărca și actualiza datele de identificare ale producătorilor, distribuitorilor și integratorilor autorizați de CSAT și va fi conectat cu Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).