Acasă Externe Agenda Europeana Sondajele arată un sprijin puternic din partea cetățenilor și a întreprinderilor pentru...

Sondajele arată un sprijin puternic din partea cetățenilor și a întreprinderilor pentru spațiul Schengen

DISTRIBUIȚI

 173404 – 09102024 – Comisia Europeană a publicat două noi sondaje Eurobarometru care arată o mai mare apreciere a spațiului Schengen de către cetățeni și de către întreprinderi, în comparație cu sondajul anterior din 2018.

Cetățenii consideră că principala prioritate pentru UE în vederea realizării unui spațiu Schengen mai puternic până în 2030 este consolidarea cooperării în cadrul spațiului (63%).

55% dintre cetățenii UE27 spun că au auzit de Spațiul Schengen și știu ce este, în timp ce 24% spun că au auzit de Spațiul Schengen, dar nu sunt siguri ce este.

50% dintre respondenții UE27 sunt conștienți de măsurile pe care toate țările din spațiul Schengen trebuie să le implementeze pentru protecția frontierelor externe Schengen, de ex. controale la frontieră, supraveghere a frontierelor, schimb constant de informații între țările Schengen.

64% dintre respondenții UE27 consideră că aceste măsuri sunt eficiente în gestionarea frontierelor externe Schengen.

Sondajul Eurobarometru privind atitudinea întreprinderilor față de spațiul Schengen arată că 68% dintre întreprinderile din UE cunosc spațiul Schengen. 83% dintre întreprinderi sunt de acord că spațiul Schengen este benefic pentru întreprinderi, iar 81% îl recunosc ca fiind una dintre principalele realizări ale UE. O treime dintre companiile din UE răspund că localizarea în spațiul Schengen scade costurile din cauza absenței controalelor la frontierele interne.

În ceea ce privește atitudinile repondenților-firme din România față de zona Schengen:

  • 86% – au auzit de zona Schengen (68% media respondenților UE27).
  • majoritatea respondenților din România – 66% – consideră că zona Schengen este benefică pentru afaceri și una dintre principalele realizări ale UE (comparativ cu 40% media UE27).
  • 45% dintre respondenții din România consideră că absența controalelor la frontierele interne reduce costurile și este importantă pentru clienți.
  • 65% dintre respondenții din România au raportat întârzieri în primirea aprovizionărilor în timpul pandemiei COVID-19.

Anul trecut, Comisia a adoptat o recomandare privind intensificarea cooperării dintre statele membre.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.