Acasă Externe Secretarul general al ONU: Avem nevoie de pace, iar BRICS poate juca...

Secretarul general al ONU: Avem nevoie de pace, iar BRICS poate juca un rol important

DISTRIBUIȚI

 173576 – 25102024 – În alocuțiunea la cel de-al 16-lea Summit BRICS, secretarul general al ONU, Antonio Gueteres, a amintit participanților că ”nici un singur grup și nicio țară nu poate acționa singur sau izolat. Este nevoie de o comunitate de națiuni, care lucrează ca o singură familie globală, pentru a aborda provocările globale. Provocări precum numărul tot mai mare de conflicte”.

În acest sens, Gueteres a afirmat că ”trebuie să întărim și să actualizăm mecanismul păcii”, iar acest lucru înseamnă și reforme astfel încât Consiliul de Securitate al ONU să reflecte lumea în care trăim.

”Pactul pentru viitor include pași importanți privind dezarmarea – inclusiv primul acord multilateral privind dezarmarea nucleară din mai bine de un deceniu – și pași care abordează armonizarea spațiului cosmic și utilizarea armelor autonome letale.

Avem nevoie de pace.

Avem nevoie de pace în Gaza cu o încetare imediată a focului, eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor, livrarea efectivă a ajutorului umanitar fără obstacole și trebuie să facem progrese ireversibile pentru a pune capăt ocupației și a stabili soluția celor două state, așa cum a fost reafirmată recent încă o dată printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.

Avem nevoie de pace în Liban, cu o încetare imediată a ostilităților, trecând la punerea în aplicare deplină a rezoluției 1701 a Consiliului de Securitate.

Avem nevoie de pace în Ucraina. O pace justă, în conformitate cu Carta ONU, dreptul internațional și rezoluțiile Adunării Generale.

 Avem nevoie de pace în Sudan, cu toate părțile care își reduc la tăcere armele și se angajează pe calea către pacea durabilă.

Acestea au fost mesajele pe care le-am transmis segmentului la nivel înalt al Adunării Generale din septembrie la New York. Din păcate, ele rămân valabile aici și acum.

Pretutindeni, trebuie să susținem valorile Cartei ONU, statul de drept și principiile suveranității, integrității teritoriale și independenței politice a tuturor statelor.

Summit-ul Viitorului a trasat un curs pentru consolidarea multilateralismului pentru dezvoltarea și securitatea globală.

Acum trebuie să transformăm cuvintele în fapte și credem că BRICS poate juca un rol foarte important în această direcție”, a spus Guterres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.