Acasă Cultura/Media România, reprezentată cu mare succes în cadrul Village de la Francophonie –...

România, reprezentată cu mare succes în cadrul Village de la Francophonie – Satul Francofoniei la Paris

DISTRIBUIȚI

 173407 – 09102024 – În perioada 2-6 octombrie 2024 a avut loc la Paris Village de la Francophonie – Satul Francofoniei, un eveniment la care au participat peste 30 de țări francofone, în marja Summitului Francofoniei ce s-a desfășurat în datele de 4 și 5 octombrie 2024. În cadrul acestui eveniment internațional, dimensiunea culturală a mesajului La Roumanie – j’en ai envie! a reușit să atragă atenția și să stârnească interesul tuturor participanților.

Standul României, un proiect finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și organizat de ARTEXIM, a adus în prim-plan marile festivaluri internaționale din România precum și o varietate de programe din sfera teatrului, muzicii și dansului.  La standul României din Village de la Francophonie a fost prezentată publicului o Românie artistică, deschisă și implicată activ în dialogul francofon global, prin schimburi culturale, inovație și solidaritate între comunitățile artistice din diverse colțuri ale lumii.

În catalogul realizat special pentru eveniment de către echipa ARTEXIM, numit sugestiv “Roumanie, un univers des arts – România, un univers al artelor”, au fost prezentate peste 40 de festivaluri de artele spectacolului, din întreaga țară, grupate pe zone geografice.

Unul dintre punctele de maxim interes al standului României de la Satul Francofoniei / Village de la Francophonie a fost realizat de Festivalul Internațional George Enescu în parteneriat cu Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe: expunerea în original a pașaportului lui George Enescu. Această expoziție a avut un impact profund asupra celor care au avut ocazia să vadă documentele de călătorie ale Marucăi Cantacuzino și ale lui George Enescu, contribuind esențial la consolidarea imaginii României ca centru al patrimoniului cultural și al dialogului intercultural.

Elementul de noutate tehnologică a fost adus de cele două instalații performative filmate în realitate virtuală create de Gigi Căciuleanu și puse la dispoziție de Fundația Art Production. Cele două spectacole VR, Wolfgang și LUV s LUV s-au dovedit a fi preferate de cei mai tineri vizitatori ai standului, dar și de seniorii curioși de noi experiențe.

Programul României a inclus și un concert extraordinar susținut de Orchestra de Cameră Radio, avându-l ca solist pe violonistul Valentin Șerban, laureat al Concursului Internațional George Enescu, ediția a XVII-a – 2020/21.

Repertoriul concertului a fost inspirat de conexiunile și influențele între George Enescu și personalități precum Constantin Silvestri, Béla Bartók, Felix Mendelssohn sau Camille Saint-Saëns.

Valentin Șerban s-a alăturat orchestrei în calitate de solist-lider de orchestră, pentru un concert de tip play-conduct/joué-dirigé, ceea ce a implicat o colaborare strânsă între membrii ansamblului, subliniind ideea de a crea muzică împreună, într-un mod colaborativ și interdependent, färă a depinde de un dirijor.

Diversitatea programelor prezentate publicului a fost completată de proiectul special Consultații poetice, produs de Théâtre de la Ville – Paris, după o idee a lui Emmanuel Demarcy-Mota, la care au participat actori de la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, de la Théâtre de la Ville – Paris și de la Teatro della Pergola din Florența.

Proiectul a pornit în timpul primei carantine impuse de virusul COVID-19, și de atunci peste 200 de artiști francezi și internaționali s-au reunit sub conducerea lui Demarcy-Mota pentru a oferi consultații poetice, mai întâi prin telefon, apoi în spațiul public, în spitale, școli, universități și centre sociale. O consultație poetică este o conversație individuală de 20 de minute cu un artist și începe cu o întrebare simplă: „Ce mai faci?”.  Pe baza răspunsului, o poezie, un dans sau o muzică este propusă de artist sub forma unei „consultații poetice” care este citită sau interpretată.

Un moment deosebit de important al evenimentului l-a reprezentat vizita la stand a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, însoțit de Ministrul Afacerilor Externe, doamna Luminița Odobescu, și de Ambasadorul României în Franța, E.S. Ioana Bivolaru.

Standul României în Village de la Francophonie / Satul Francofoniei este un proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și organizat de  ARTEXIM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.