173349 – 03102024 – Sub motto-ul „La Roumanie, j’en ai envie!”, Festivalul și Concursul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Național de Teatru și alte importante manifestări de muzică, artele spectacolului și cinematografie, în perioada 2-6 octombrie 2024, reprezintă România la Satul Francofoniei din Paris.
Village de la Francophonie / Satul francofoniei este organizat în perioada 2-6 octombrie 2024 în Centquatre-Paris, un sit arhitectural excepțional și istoric dedicat inovației și creației cu impact internațional. Intrarea la evenimente este liberă. În Satul Francofoniei / Village de la Francophonie, țările participante au oportunitatea de a-și face cunoscute culturile, patrimoniile și societățile în fața publicului larg.
Printre evenimentele care vor avea loc în Satul Francofoniei / Village de la Francophonie, se numără și „Consultații poetice”, un proiect proiect produs de Théâtre de la Ville – Paris, după o idee de Emmanuel Demarcy-Mota, cu participarea a doi actori ai Teatrului Național “Radu Stanca” din Sibiu și a doi actori de la Teatro della Pergola. De la prima carantină instituită în 2020, peste 200 de artiști francezi și internaționali s-au reunit sub conducerea lui Demarcy-Mota pentru a oferi consultații poetice, mai întâi prin telefon, apoi în spațiul public, în spitale, școli, universități și centre sociale. O consultație poetică este o conversație individuală de 20 de minute cu un artist. Începe cu o întrebare simplă: ”Ce mai faci?” Pe baza răspunsului, o poezie, un dans sau o muzică este propusă de artist sub forma unei ”consultații poetice” care este citită sau interpretată. Proiectul conceput de regizorul Emmanuel Demarcy-Mota a fost prezentat în 2023 la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și este prezentat în Satul Francofoniei/ Village de la Francophonie din Paris, joi, 3 octombrie 2024, de la 12:00 la 14:00 și de la 15:00 la 18:00.
Sâmbătă, 5 octombrie 2024, de la ora 11:30, va avea loc în Salle 200 din cadrul Centquatre-Paris, un concert susținut de Orchestra de Cameră Radio alături de violonistul Valentin Șerban, câștigător al Concursului Enescu, ediția a XVII-a.
Programul evenimentului cuprinde lucrări de Enescu, Silvestri, Mendelssohn, Saint-Saëns și Bartók. Programul propus urmează un fir logic al legăturilor directe și indirecte care duce spre același pol: George Enescu.
Valentin Șerban se va alătura orchestrei ca solist-lider de orchestră pentru un concert de tip play-conduct/joué-dirigé: aceasta implică o colaborare strânsă între membrii ansamblului, care trebuie să fie atenți la indicii subtile date de cel care conduce și să fie foarte receptivi unul la celălalt pentru a menține coerența și sincronizarea interpretării. Play-conduct/joué-dirigé subliniază, ideea de a crea muzică împreună, într-un mod colaborativ și interdependent, färă a depinde de un dirijor.
Violonistul Valentin Șerban este marele câștigător al Premiului Secțiunii de vioară a Concursului Internațional George Enescu, ediția a XVII-a.
Activitatea Orchestrei de Cameră Radio a însemnat o îmbinare între înregistrările speciale de studio – destinate transmisiilor radio – și prezența pe podiumul de concert. Sub bagheta unor importanți dirijori români, precum Constantin Silvestri, Mendi Rodan, Constantin Bobescu, Carol Litvin, Ludovic Bács, Cristian Brâncuși, Orchestra de Camera Radio a abordat un repertoriu foarte vast și diversificat, de la baroc sau clasicism la muzica secolului XX. Un aspect esențial în strategia de management a acestei orchestre îl constituie promovarea tinerilor dirijori și interpreți români.
Tot sâmbătă, 5 octombrie 2024, de la ora 14:00, în spațiul Agora Écurie va avea loc Panelul Festivalul Internațional George Enescu, motor de promovare a muzicii universale și model de cooperare între culturi; Cooperarea culturală franco- română, Teatrul ca Vector de Identitate Francofonă: Perspective Românești și Internaționale.
Prin prezența în Satul Francofoniei / Village de la Francophonie, România își propune să evidențieze puterea transformatoare pe care Cultura și Arta le dețin în construirea unei lumi mai unite și mai frumoase.
Standul României la Village de la Francophonie este un proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.