Acasă Externe Rezultatele referendumului constituțional din Republica Moldova indică o societate polarizată

Rezultatele referendumului constituțional din Republica Moldova indică o societate polarizată

Rezultatele sunt încă provizorii

DISTRIBUIȚI
Rezultatele referendumului constituțional din Republica Moldova indică o societate divizată

173522 – 21102024 – Rezultatele preliminare la referendumul constituțional organizat duminică, 20 octombrie, în Republica Moldova sunt  foarte strânse și mențin suspansul privind rezultatele plebiscitului. Potrivit alegeri.md, după procesarea a aproximativ 99% dintre buletine, datele CEC arată o diferență la limită: 50,07% dintre alegători au un răspuns afirmativ, în timp ce 49,93% au respins inițiativa de modificare a Constituției în vederea aderării R. Moldova la UE. La miezul nopții trecute, diferența dintre cele două răspunsuri era de 10 procente.

CEC era în așteptarea proceselor-verbale din 36 de secții din străinătate.

Potrivit rezultatelor preliminare, prezenţa la vot a fost de 51,65% (49,81% la referendum), fiind depăşit pragul de validare de o treime din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale.

Legea se va considera adoptată dacă pentru acesta vor vota majoritatea cetățenilor care participă la referendum.

În ceea ce privește alegerile prezidențiale, datele provizorii indică organizarea turului II, între Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. După prelucrarea a 98,29% din procesele-verbale, Maia Sandu a obținut 41,92% din voturi, iar Alexandr Stoianoglo 26,35%. Ceilalți nouă competitori s-au clasat la mare distanță față de cei doi.

Sandu și Stoianoglo au fost colegi în alianțele de guvernare proeuropene din deceniul trecut, când Maia Sandu era ministru al Educației din partea PLDM, iar Alexandr Stoianoglo era deputat din partea PD.

Atât Maia Sandu, cât și Alexandr Stoianoglo sunt și cetățeni români.

Pentru alegerile prezidențiale la termen și referendumul constituțional, cetățenii cu drept de vot ai Republicii Moldova au avut la dispoziție 2.219 secții de votare, dintre care 1.988 deschise pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv 30 de secții pentru locuitorii din stânga Nistrului, și 231 de secții de vot deschise în afara țării, în 37 de țări pentru alegătorii din diasporă, 3 dintre acestea fiind dedicate votului prin corespondență.

Toate secțiile de votare din țară și-au început activitatea la ora 7:00, inclusiv cele 30 de secții organizate pentru alegătorii din stânga Nistrului.

În listele electorale de bază erau înscriși 2.714.239 de alegători.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.