Acasă Social Aparare Prima zi a reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO

Prima zi a reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO

DISTRIBUIȚI

 173504 – 18102024 – Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat joi, 17 octombrie, la primele două sesiuni ale Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice, care se desfășoară la Bruxelles.

          Lucrările au avut ca obiectiv principal consolidarea parteneriatelor globale ale NATO într-o perioadă caracterizată de creșterea competiției globale și de provocări securitare fără precedent la adresa statelor Aliate, cu accent important pe sprijinul oferit Ucrainei în contextul războiului de agresiune al Rusiei.

       Prima sesiune a inclus o dezbatere dedicată cooperării cu statele partenere din regiunea Indo-Pacific (Australia, Japonia, Coreea de Sud și Noua Zeelandă) și Uniunea Europeană, fapt care a marcat participarea, în premieră, a miniștrii apărării din aceste state la o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic în acest format. În intervenția sa, ministrul Angel Tîlvăr a subliniat interconexiunile dintre problemele de securitate la nivel global și a apreciat contribuția acestor state la sprijinul acordat Ucrainei.

       În cadrul celei de a doua sesiuni, Consiliul NATO-Ucraina, la care a participat și Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, miniștrii apărării au transmis un mesaj politic ferm privind continuarea sprijinului pentru Ucraina.

        „Am reiterat, în cadrul reuniunii, angajamentul României de a sprijini Ucraina atât prin inițiative bilaterale, cât și prin eforturi comune, și am subliniat importanța unei coordonări eficiente între NATO și UE pentru a asigura complementaritatea acțiunilor de sprijin”, a evidențiat ministrul Tîlvăr.

     Tot joi, ministrul apărării naționale a semnat, în cadrul unui eveniment distinct, scrisoarea de intenție pentru constituirea unor flote multinaționale de sisteme de aeronave pilotate de la distanță (RPAS – Remotely Piloted Aircraft Systems) pentru furnizarea de capabilități critice NATO. În acest sens, a fost reafirmat sprijinul pentru extinderea flotei Programului Capabilitatea NATO de Supraveghere Terestră (NISRF – NATO ISR Force aferentă Programului AGS – Alliance Ground Surveillance).

        România continuă să asigure o contribuție semnificativă în cadrul apărării colective a NATO prin participarea activă la programele și inițiativele Alianței, în scopul dezvoltării de capabilități avansate pentru apărare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.