Acasă Social Prima reuniune plenară a Comitetului de experți pentru combaterea violenței facilitate de...

Prima reuniune plenară a Comitetului de experți pentru combaterea violenței facilitate de tehnologie împotriva femeilor și fetelor

DISTRIBUIȚI

 173431 – 11102024 – Direcția Generală pentru Democrație și Demnitate Umană, Direcția Egalității în Drepturi și Demnitate, Departamentul Demnitate Umană și Egalitate de gen, Compartimentul Egalitatea de gen, a Consiliului Europei, a organizat la Strasbourg, prima reuniune plenară a Comitetului de experți pentru combaterea violenței facilitate de tehnologie împotriva femeilor și fetelor (GEC/PC-eVIO). România este reprezentată în cadrul Comitetului de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES).

Comitetul nou înființat este compus din 14 reprezentanți ai statelor membre, experți independenți și observatori cu expertiză consolidată în domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor și al dreptului și procedurii penale, cu accent pe expertiza privind violența facilitată de tehnologie.
Grupul GEC/PC-eVIO va elabora, până la finalul anului viitor, o Recomandare privind combaterea violenței facilitată de tehnologie împotriva femeilor și fetelor.

Lucrările și discuțiile GEC/PC-eVIO au pornit de la activitatea actuală a Consiliului Europei pentru combaterea violenței facilitate de tehnologie împotriva femeilor și fetelor, respectiv, Recomandarea Generală nr. 1/2021 a GREVIO, organismul de experți independenți responsabil pentru monitorizarea implementării de către părțile Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice (Convenția de la Istanbul), primul tratat internațional care stabilește standarde juridice pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.

Convenția de la Istanbul a fost adoptată în Turcia, în 2011, iar România a semnat Convenția pe 27 iunie 2014, ratificând-o pe 23 mai 2016, devenind astfel parte la această convenție. Prin ratificare, România s-a angajat să implementeze măsuri pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (politici legislative care protejează victimele și pedepsesc făptuitorii, prevenirea violenței prin educație publică și conștientizarea problematicii, protejarea victimelor prin oferirea de servicii de sprijin, adăposturi și linii telefonice de urgență, pedepsirea agresorilor prin legi și proceduri adecvate pentru a descuraja violența).

Responsabilitatea pentru implementarea prevederilor Convenției de la Istanbul în România revine Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, care în cadrul GEC/PC-eVIO este  reprezentată de Ramona Mihăilă, directul de Cabinet al Secretarului de Stat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.