Acasă Social Aparare Prima întâlnire a miniștrilor apărării din țările G7

Prima întâlnire a miniștrilor apărării din țările G7

Pe agendă –Ucraina, Orientul Mijlociu, Africa și zona Indo-Pacificului

DISTRIBUIȚI
Prima întâlnire a miniștrilor apărării din țările G7

173521 – 21102024 – Pentru prima dată în istoria Grupului celor Șapte (G7), Italia, care deține președinția Grupului, a decis să adauge la programul reuniunilor ministeriale o sesiune dedicată Apărării. Întâlnirea a avut loc la Napoli în perioada 18-20 octombrie.

Prioritățile indicate de Președinția italiană a G7 au implicații profunde de apărare și securitate, cu  relevanță pentru întreaga lume, aflată în schimbare rapidă.

Prin urmare, ordinea de zi a reuniunii a inclus discutarea principalelor conflicte globale și zone de instabilitate și o sesiune dedicată războiului de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei: o oportunitate de a reitera și de a confirma unitatea frontului larg de sprijin internațional pentru Kiev, cu scopul ferm de a obține o pace corectă și de lungă durată.

Un alt obiectiv al reuniunii este identificarea inițiativelor de depășire a logicii confruntării bipolare și angajarea într-o nouă conferință de pace inclusiv a unor țări membre BRICS și din Sudul Global.

Situația îngrijorătoare din Orientul Mijlociu a fost, de asemenea, discutată în cadrul demersurilor de pace, încetarea focului în Gaza și sprijinirea unui proces politic care să conducă la o soluție cu două state. De asemenea, a fost discutat întregul scenariu de securitate regională pentru a identifica posibile linii de acțiuni care să prevină și să limiteze dinamica de destabilizare în creștere.

În plus, reuniunea a discutat probleme de apărare și securitate la nivel global, inclusiv instabilitatea din Africa, și situația actuală din regiunea Indo-Pacific.

Astfel, într-o Declarație Comună, miniștrii Apărării din țările Grupului celor Șapte (G7) și-au exprimat sâmbătă ”sprijinul neclintit” pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei, care durează de mai bine de doi ani şi jumătate și au condamnat Rusia, care a pus în aplicare o postură de confruntare și destabilizare la scară globală, recurgând, de asemenea, la războiul hibrid și la utilizarea iresponsabilă a retoricii nucleare.

„Credem că G7, împreună cu partenerii internaţionali, poate juca un rol în procesul de realizare a unei păci complete, corecte şi în conformitate cu legea internaţională, cu respectarea suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, se mai arată în textul citat.

„Acest lucru nu poate fi făcut fără a continua să lucrăm pentru realizarea sprijinului cel mai larg posibil pentru Ucraina, alimentând o încredere reînnoită, bazată pe includerea ţărilor care gândesc la fel”, au adăugat miniştrii apărării.

De asemenea, participanții s-au angajat să sancționeze și să contracareze manipularea informațiilor și răspândirea dezinformării.

În ceea ce privește tensiunile din Orientul Mijlociu, miniștrii au condamnat atacul terorist brutal al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023, ceea ce a declanșat o spirală de violență care amenință întreaga regiune și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o asemenea situație după atacurile israeliene asupra Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) în Liban. „Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la toate amenințările la adresa securității UNIFIL”, se arată în declarație. „Protecția trupelor de menținere a păcii revine tuturor părților la conflict”.

Toți s-au pronunțat pentru sprijinirea unei încetări imediate a focului în Gaza, eliberarea tuturor ostaticilor, creșterea semnificativă și susținută a fluxului de asistență umanitară, asistență în toată Gaza și o cale durabilă către o soluție cu două state.

De asemenea, au condamnat atacul militar direct al Iranului împotriva Israelului din 13 aprilie și 1 octombrie 2024 și au cerut Iranului să se abțină de la a oferi sprijin Hamas, Hezbollah, Houthis și altor actori nestatali și luarea de măsuri suplimentare care ar putea destabiliza regiune, care ar declanșa un proces necontrolat de escaladare.

Miniștrii G7 și-au reafirmat angajamentul pentru consolidarea stabilității și securității în țările africane, subliniind importanța unei abordări integrate, prin acțiuni practice și coordonate cu partenerii africani în domeniul păcii, securității și apărării, în special pentru reformarea și consolidarea capacităților, securității și apărării și interoperabilitate. În acest sens, au fost invocate inițiativele partenerilor bilaterali și multilaterali privind „vecinătatea sudică”, inclusiv activitățile UE și NATO.

La reuniune au participat și Secretarul general al NATO Mark Rutte și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.

Urmează Reuniunea miniștrilor pentru dezvoltare din G7

În perioada 22 – 24 octombrie este programată Reuniunea miniștrilor pentru dezvoltare din G7, reuniune care va fi prezidată de viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Italiei, Antonio Tajani. La întâlnire vor participa miniștrii dezvoltării G7, comisarul european pentru parteneriate internaționale, miniștrii țărilor partenere invitate, șefii organizațiilor internaționale și reprezentanții din lumea afacerilor.

Pe fondul provocărilor globale care amenință dezvoltarea durabilă și favorabilă incluziunii, principalul obiectiv al întâlnirii consolidarea noii abordări strategice a Africii promovată de Italia. În acest scop, procedurile de la Pescara se vor concentra pe trei teme prioritare: securitatea alimentară și sistemele agroalimentare durabile, infrastructura și investițiile durabile și sănătatea globală.

Participanții vor urmări angajamentele asumate de liderii G7 în Comunicatul final de la Borgo Egnazia ca parte a Inițiativei G7 Apulia privind sistemele alimentare (AFSI), cu referire în special la conexiunile dintre climă și sistemele agroalimentare, între finanțe și climă și la problema malnutriției copiilor.

Vor fi discutate, de asemenea, apa și accesul la resursele de apă, precum și noi strategii pentru sustenabilitatea lanțurilor valorice cafelei, cu o atenție deosebită nevoilor micilor fermieri din Africa.

La discuție vor participa și reprezentanți italieni și internaționali din sectorul cafelei.

În timpul sesiunii dedicate Parteneriatului pentru Infrastructură și Investiții Globale (PGII), miniștrii G7 vor discuta despre o serie de proiecte cu potențial de transformare ridicat – cum ar fi Coridorul Lobito – și sinergiile lor cu Planul Mattei pentru Africa și Poarta Globală a Uniunii Europene. Scopul este de a promova investițiile publice și private în infrastructura durabilă și favorabilă incluziunii în țările partenere, cu accent pe continentul african.

De asemenea, sunt programate discuții despre educație, sănătate și inegalitățile în accesul și distribuirea instrumentelor de prevenire, tratament și diagnostic și vor fi explorate strategii comune de consolidare a capacității de producție în țările africane pentru protejarea sănătății populațiilor locale și securitatea globală a sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.