Acasă Economie Prima Conferință Internațională a AIEA dedicată SMR-urilor

Prima Conferință Internațională a AIEA dedicată SMR-urilor

DISTRIBUIȚI

173517 – 21102024 – Peste 1.000 de participanți din aproape 100 de țări vor participa în perioada 21-25 octombrie, la Viena, la prima Conferință internațională a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) privind reactoarele modulare mici și aplicațiile acestora.

Reactoarele modulare mici (SMR) sunt proiectate să producă de obicei nu mai mult de 300 MW(e), dimensiunea lor făcându-le o opțiune bună pentru implementare în zone îndepărtate și regiuni cu rețele electrice mai mici.

Potrivit AIEA, modularitatea designului SMR permite ca diferitele lor componente să fie asamblate în fabrici înainte de transportarea la locurile de instalare, reducând timpul necesar construcției. Conform agenției, se așteaptă ca generarea de energie nucleară să se extindă semnificativ până la jumătatea secolului, SMR-urile urmând să acopere o mare parte din viitoarea flotă de reactoare.

„Scenariul de caz înalt al celor mai recente proiecții ale AIEA prevede că capacitatea de generare a energiei electrice nucleare în 2050 va fi de două ori și jumătate mai mare decât în ​​prezent. Se estimează că un sfert din această nouă capacitate va proveni de la SMR”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi. „Pentru a satisface nevoile de energie cu emisii reduse de carbon ale țărilor și industriilor, trebuie să asigurăm demonstrarea și desfășurarea în timp util a SMR-urilor sigure și securizate. Pentru aceasta, cooperarea și colaborarea internațională sunt esențiale”.

Conferința va include discuții și sesiuni care acoperă domenii din patru subiecte principale: design SMR, tehnologie și ciclul combustibilului, cadre legislative și de reglementare, siguranța, securitatea și garanțiile și considerente pentru a facilita desfășurarea SMR-urilor.

„Există aproximativ 70 de proiecte SMR active în diferite stadii de dezvoltare la nivel mondial și multe țări și industrii nou venite sunt interesate de SMR”, a declarat Aline des Cloizeaux, director al Diviziei de Energie Nucleară a AIEA.

Înainte de deschiderea conferinței, Inițiativa de Armonizare și Standardizare Nucleară (NHSI) va organiza o ședință plenară.

NHSI a fost lansat în 2022 pentru a facilita desfășurarea SMR și a altor reactoare avansate sigure și securizate prin armonizarea abordărilor de reglementare și standardizarea abordărilor industriale.

Marți, 22 octombrie, va avea loc o „Noapte a industriei”, organizată în colaborare cu Asociația Mondială Nucleară (WNA), unde, în cadrul a patru paneluri,furnizori din întreaga ume vor prezenta cea mai recentă tehnologie de reactoare. Miercuri, un eveniment de generație tânără, organizat de Congresul Internațional al Tineretului Nuclear (IYNC) și AIEA.

Asistență AIEA prin Platforma SMR

AIEA sprijină țările în desfășurarea SMR prin asistență tehnică, consolidarea capacităților, schimbul de informații și coordonarea eforturilor de cercetare și dezvoltare.

Platforma AIEA privind reactoarele modulare mici și aplicațiile acestora este punctul focal pentru activitatea AIEA în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.