173437– 11102024 – Premiul Nobel pentru pace a fost decernat organizaţiei japoneze Nihon Hidankyo, alcătuită din supraviețuitori ai bombardamentelor nucleare asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki.
Comitetul Nobel a decis să acorde Premiul Nobel pentru Pace în 2024 organizației japoneze Nihon Hidankyo, alcătuită din supraviețuitori ai bombardamentelor nucleare asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki.
Comitetul Nobel norvegian a decis să acorde Premiul Nobel pentru Pace din 2024 organizației japoneze Nihon Hidankyo. Această mișcare de bază a supraviețuitorilor bombelor atomice din Hiroshima și Nagasaki, cunoscuți și sub numele de Hibakusha, primește premiul „pentru eforturile sale de a obține o lume liberă de arme nucleare și pentru că a demonstrat, prin mărturii directe, că armele nucleare nu trebuie folosite niciodată din nou”.
„Prin acordarea Premiului Nobel pentru Pace din acest an organizației Nihon Hidankyo, Comitetul Nobel norvegian dorește să sublinieze un fapt încurajator: nicio armă nucleară nu a fost folosită în război de aproape 80 de ani.
Comitetul Nobel amintește că în 2025 se vor împlini 80 de ani de când două bombe atomice americane au ucis un număr estimat de 120.000 de locuitori ai orașelor Hiroshima și Nagasaki. Un număr comparabil a murit din cauza arsurilor și a rănilor provocate de radiații în lunile și anii care au urmat.
„Soarta celor care au supraviețuit infernului din Hiroshima și Nagasaki, cunoscuți și sub numele de Hibakusha, a fost mult timp ascunsă și neglijată. În 1956, asociațiile locale ale Hibakusha, împreună cu victimele testelor nucleare din Pacific, au format Confederația Japoneză a Organizațiilor Suferinzilor de Bombe A și H. Acest nume a fost prescurtat în japoneză la Nihon Hidankyo. Aceasta avea să devină cea mai mare și mai influentă organizație Hibakusha din Japonia”, subliniază sursa citată.
„Prin acordarea Premiului Nobel pentru Pace din acest an organizației Nihon Hidankyo, Comitetul Norvegian Nobel dorește să onoreze toți supraviețuitorii bombelor atomice din Hiroshima și Nagasaki care, în ciuda suferinței fizice și a amintirilor dureroase, au ales să folosească experiența lor costisitoare pentru a cultiva speranța și angajamentul pentru pace”.
„Ei ne ajută să descriem ceea ce nu poate fi descris, să gândim ceea ce pare de neconceput și să înțelegem, într-un fel, durerea și suferința de neînțeles cauzate de armele nucleare”, subliniază Comitetul Nobel.
Premiul pentru Pace este singurul Nobel acordat la Oslo, celelalte fiind decernate la Stockholm.
Anul trecut, acesta a fost acordat activistei iraniene Narges Mohammadi, încarcerată în ţara sa, pentru lupta împotriva obligativităţii vălului pentru femei şi a pedepsei cu moartea.
„Narges Mohammadi este o apărătoare a drepturilor omului și o luptătoare pentru libertate. Lupta ei curajoasă pentru libertatea de exprimare și dreptul la independență a avut costuri personale enorme”, notează comitetul Nobel. Sursa: tvrinfo