Acasă Economie Obligațiile platformelor digitale care revând servicii poștale

Obligațiile platformelor digitale care revând servicii poștale

DISTRIBUIȚI

 173503 – 18102024 – În condițiile unei piețe a serviciilor poștale în continuă expansiune, utilizatorii pot compara și alege dintre ofertele furnizorilor prin intermediul platformelor digitale care revând astfel de servicii. Pentru a putea oferi acces la servicii poștale prin intermediul platformei lor, revânzătorii trebuie să încheie contracte cu furnizorii de servicii poștale, având în vedere că aceștia sunt cei care realizează efectiv colectarea, transportul și livrarea trimiterii poștale.

Prin introducerea în aplicația online a datelor unui colet și a destinației acestuia utilizatorii pot avea acces la ofertele furnizorilor de servicii poștale care corespund cerințelor lor.

Platformele care revând exclusiv servicii poştale trebuie să pună la dispoziţia utilizatorilor, într-un loc uşor vizibil, informaţii clare cu privire la faptul că prestarea serviciului poştal se realizează de către unul sau mai mulţi furnizori de servicii poştale şi să indice cel puţin furnizorul de servicii poștale care va colecta trimiterea poştală de la expeditor.

Revânzătorii au obligaţia de a primi şi soluţiona reclamaţiile adresate de utilizatorii care, în urma contractării unor servicii poștale de pe platforma acestora, se consideră prejudiciați prin neexecutarea ori executarea necorespunzătoare a serviciului poștal (de exemplu, în cazul unui produs deteriorat).

Atenție! Deși în procesul de gestionare a unei trimiteri poștale se află cel puţin doi furnizori, respectiv cel care prestează serviciul propriu-zis (furnizorul de servicii poștale) şi cel care asigură accesul inițial la acest serviciu (revânzătorul), pentru orice nemulțumire legată de livrarea trimiterii poștale, utilizatorii trebuie să se adreseze, în primul rând, platformei digitale care revinde serviciul. Revânzătorul nu poate transfera răspunderea către furnizorul de servicii poștale.

Totodată, furnizorul de servicii poștale care a predat sau care a încercat realizarea predării trimiterii poştale este obligat să transmită reclamaţiile primite de la utilizatori, spre soluţionare, furnizorului care a revândut serviciul poştal (revânzătorul).

Ce, cum și unde reclami

Utilizatorii care au o nemulțumire în legătură cu prestarea serviciilor poștale oferite de către revânzătorii de astfel de servicii trebuie să se adreseze în primul rând platformei digitale care revinde serviciul. În cazul în care revânzătorul nu a rezolvat problema sesizată, utilizatorii se pot adresa și ANCOM, urmând pașii descriși aici.

La momentul contractării unui serviciu poștal de pe o platformă online, între expeditor și deținătorul platformei se încheie un contract la distanță. De aceea, pentru probleme ce țin de condițiile de încheiere a unui astfel de contract, utilizatorii care au calitatea de persoane fizice se pot adresa Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.