Acasă Externe Agenda Europeana Laura Codruța Kövesi. ”Ne-am trezit împotriva criminalilor, care nu se feresc de...

Laura Codruța Kövesi. ”Ne-am trezit împotriva criminalilor, care nu se feresc de violența extremă”

DISTRIBUIȚI

 173354 – 03102024 –  Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a avut luni, 30 septembrie, un schimb de opinii cu Laura Kövesi procurorul-șef european. Discuțiile au vizat activitatea EPPO. În fața eurodeputaților, Kovesi a vorbit despre amplitudinea anchetelor Parchetului European și despre ramificațiile, unele nebănuite, ale acestora.

”Sunt un procuror care a lucrat în tot felul de cazuri – crime, violuri, crimă organizată, criminalitate financiară și economică, criminalitate cibernetică, corupție. Cred că le-am văzut pe toate. Când am fost numit procuror-șef european, mi-am dat seama că era o presupunere comună.

Parchetul European, primul parchet transnațional din istorie, se va ocupa doar de o mică parte a criminalității: frauda care afectează bugetul UE.

Când ne-am început activitatea, nu ne așteptam să vedem ce vedem.

 În realitate, foarte repede, ne-am trezit împotriva criminalilor, care nu se feresc de violența extremă. Ne așteptam ca misiunea noastră să fie de a proteja bugetul UE, dar am aflat că este vorba despre protejarea securității noastre interne.

Aș dori să vă ofer o perspectivă mai concretă asupra a ceea ce face EPPO.

Ancheta „Final Toast”, în Sicilia. Împreună cu Guardia di Finanza, l-am arestat pe fiul unui șef al clanului mafiot „Santapaola” pentru suspiciunea de fraudă cu TVA. Acesta este mare. Înseamnă că sunt implicate cele mai periculoase grupuri criminale organizate.

Dacă ar exista un „Catalog al criminalității”, frauda transfrontalieră în materie de TVA cu siguranță ar figura acolo, pentru că este de dimensiuni mari. Este considerate cu risc scăzut și recompensă foarte, foarte mare.

Dar cred că evaluarea riscului începe să se schimbe.

Până la sfârșitul anului trecut, investigam peste 300 de cazuri de fraudă transfrontalieră gravă în domeniul TVA, cu un prejudiciu estimat la peste 11 miliarde de euro. Aproape toate cu implicarea crimei organizate.

Atât timp cât această problem rămâne doar în sarcina administrațiilor fiscale și vamale vom permite acestor grupuri să devină mai bogate și mai puternice. Dacă sunt prinși plătesc o amendă, creează o nouă companie și continua activitățile. Trebuie să recunoaștem că instrumentele administrative nu sunt suficiente pentru a combate frauda fiscal și că este nevoie de reglementări penale, pentru că este vorba despre un ecosistem criminal transnational.

Operațiunile de fraudă în domeniul TVA sunt finanțate cu bani din alte activități criminale. Există furnizorii de servicii specializați în spălarea banilor din frauda TVA și alte activități criminale, iar Parchetul European deține dovezi ale operațiunilor de spălare de bani ale mai multor grupuri de crimă organizată, inclusiv pentru activități criminale în afara competenței noastre.

Ancheta Amiral – o fraudă gigantică, care nu ar fi putut fi descoperită niciodată fără Parchetul european. Un prejudiciu de 2,2 miliarde de euro, bani care ar fi putut fi folosiți în alte scopuri  – pentru pata profesorilor, a cadrelor medicale, a polițiștilor.

Din perspectiva forțelor de ordine, ceea ce este cel mai interesant este că am descoperit un grup infracțional profesionist de spălare a banilor. A operat în Africa de Nord, Israel, Emiratele Arabe Unite, Franța, Portugalia, Italia, Serbia și Albania. Am identificat legăturile sale cu traficul de droguri, producția ilicită de tutun, frauda investițională, jocurile de noroc ilegale, prostituția și diferite infracțiuni economice și financiare.

Dacă, în cursul investigațiilor noastre, găsim informații legate de infracțiuni care nu sunt de competența noastră, ar trebui să informăm autoritățile naționale și să le trimitem toate probele relevante.

Cu mijloacele noastre limitate, bazate doar pe informațiile din ancheta Amiral, diferite autorități naționale competente au inițiat douăzeci 28 de cazuri noi și au primit dovezi cheie pentru mai multe dintre investigațiile lor naționale în curs.

Concluzionând, în Ancheta Amiral am colectat 638 de terabytes de dovezi digitale, în Investigație Drumul Mătăsii -350 de terabytes, iar în Investigația Midas – 418 de terabytes.

EPPO a adunat aceste informații cu o viteză record și la nivel transnațional. Este foarte relevant pentru activități criminale în desfășurare și nimeni altcineva nu l-ar putea obține.

În ultimele șase luni, am cerut Europol să verifice 24 dintre cazurile noastre. În mai mult de jumătate dintre ele, am stabilit legături cu infracțiuni din afara mandatului nostru.

Vorbim despre infracțiuni precum traficul de droguri, traficul de arme, finanțarea terorismului, traficul de migranți, infracțiunile auto, corupția sau eludarea sancțiunilor UE.

(…) Înțeleg că există un plan de consolidare a Europol. Foarte bună idee. Europol ar trebui să poată face mai mult în sprijinul investigațiilor EPPO. În plus, în toate statele membre participante ar trebui să existe anchetatori specializați, dedicați pentru cazurile EPPO.

Înțeleg că noua Comisie intenționează să finanțeze măsuri naționale împotriva corupției și fraudei UE. Să ne asigurăm că acești bani sunt folosiți în mod adecvat.

Și să nu uităm că munca polițienească nu este suficientă. Aveți nevoie de urmărire penală eficientă.

Aceasta înseamnă un buget adecvat pentru EPPO și o revizuire a regulamentului nostru.

Sunt convinsă că putem schimba modul în care combatem grupurile criminale organizate în Europa.

Cer o capacitate analitică mai puternică la EPPO, combinată cu o putere analitică și o responsabilitate mult mai mare la Europol, precum și anchetatori dedicați și specializați pentru cazurile EPPO în toate statele membre participante.

Nu cer o extindere a competențelor pentru crima organizată transnațională. Cu doar câteva clarificări în regulamentul nostru, EPPO ar putea deja să contribuie decisiv la această luptă.

Dacă aș putea sugera ceva, ar fi să aruncăm o privire nouă asupra mandatului Europol.

Când vorbim despre consolidarea arhitecturii antifraudă a UE, ar trebui să începem prin a oferi EPPO și Europol mijloacele de a lupta mai eficient împotriva criminalității organizate.

Un EPPO mai puternic împreună cu un Europol mai puternic reprezintă cea mai bună cale de urmat”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.