Acasă Externe Împreună, dar fiecare decide

Împreună, dar fiecare decide

DISTRIBUIȚI
NATO Secretary General Mark Rutte visits Kiev and meets with the President of Ukraine, Volodymyr Zelensky

 173365 – 04102024 –  În timpul primei călătorii pe care a efectuat-o în noul său rol de secretar general al NATO, Mark Rutte a vizitat Kievul joi, 3 octombrie 2024, unde s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, aceasta fiind a cincea vizită pe care Rutte o face în Ucraina de la începutul războiului, în februarie 2022.

”Suntem hotărâși să sprijinim Ucraina pentru că securitatea voastră contează pentru a noastră,  iar lupta voastră pentru libertate reflectă principiile și valorile noastre de bază. Aliații NATO au sprijinit Ucraina de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în 2022”, a spus Rutte

Acesta s-a referit și la înființarea unui Comandament NATO care să coordoneze furnizarea de asistență și instruire în materie de securitate și să se asigure că Ucraina primește ce i s-a promis, astfel încât în viitor să poată fi interoperabilă cu NATO.

În cadrul conferinței de presă, Rutte a răspuns unei întrebări referitoare la doborârea dronelor sau rachetelor care încalcă teritoriul Aliat, menționând că ”sunt decizii naționale”.

”NATO și-a consolidat semnificativ apărarea antiaeriană pe flancul estic. Și recunoaștem pe deplin drepturile fiecărui Aliat de a-și proteja propriul spațiu aerian. Desigur, este și o problemă pentru NATO în ansamblu. Acesta este motivul pentru care Aliații continuă să se consulte îndeaproape atunci când apar aceste situații. Iar autoritățile NATO, vă pot asigura, vor continua să lucreze cu autoritățile aliate pentru a asigura o apărare eficientă aeriană și antirachetă”, a spus Rutte.

De asemenea, Secretarul General al NATO a sublinit dreptul Ucrainei de a se apăra și că are de partea sa dreptul internațional, iar apărarea nu se oprește la granițe. ”Rusia duce acest război ilegal și asta înseamnă că țintirea avioanelor de luptă și a rachetelor rusești înainte de a putea fi folosite împotriva infrastructurii civile a Ucrainei poate ajuta la salvarea de vieți.

Singura țară de aici care a trecut de linia roșie nu este Ucraina, ci Rusia, prin începerea acestui război. În același timp, este la latitudinea fiecărui Aliat să-și determine sprijinul pentru Ucraina. Știu că sunt discuții în desfășurare, dar asta nu este problema NATO. Fiecare Aliat decide ce restricții există pentru armele pe care le livrează Ucrainei”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.