Acasă Social Sanatate Epidemia de miopie devine o problemă globală de sănătate

Epidemia de miopie devine o problemă globală de sănătate

DISTRIBUIȚI
foto:descopera.ro

173352 – 03102024 – Se estimează că miopia va afecta jumătate din populația lumii până în 2050. Un nou raport spune că trebuie contracarată prin clasificarea acesteia ca o boală și prin creșterea timpului petrecut de copii în aer liber.

În 350 î.e.n. Aristotel a remarcat că unii oameni aveau ”vederea scurtă”, adică strângeau pleoapele pentru a-și concentra vederea. Observația pe scară largă a fost creditată drept prima încercare de definire a miopiei.

Două milenii mai târziu, oficialii din domeniul sănătății acordă o nouă atenție acestei afecțiuni vechi dintr-un motiv surprinzător: miopia a atins niveluri epidemice la nivel mondial.

În ultimele decenii prevalența miopiei a crescut dramatic, afectând în unele țări asiatice până la 88% din populație. Deși problema pare mai acută în orașele asiatice, prevalența în creștere a miopiei nu este o  problemă exclusiv regională. Se estimează că până în 2050 cinci miliarde de oameni (jumătate din populația globului) vor suferi din cauza miopiei. Potrivit unui studiu național al afecțiunii, SUA, care au fost mai puțin atente în urmărirea cazurilor de miopie, au înregistrat o creștere a prevalenței de la 25% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 54 de ani la începutul anilor 1970 la 42% la începutul anilor 2000.

Aceste statistici contează deoarece miopia este o cauză principală a deficienței vizuale și poate precipita diagnostice grave, care variază de la detașarea retinei până la glaucom.

Înțelegerea miopiei a fost îmbunătățită de progresele în genetică, investigații care utilizează modele animale, înțelegerea fiziologiei, imagistica oculară, epidemiologie, cercetarea de mediu și studiile clinice ale strategiilor intervenționale. Pentru a dezvolta în continuare baza de cunoștințe legate de miopie și pentru a reduce incidența și consecințele negative ale bolii, profesioniștii în îngrijirea ochilor, responsabilii din domeniul sănătății publice trebuie să îmbunătățească standardizarea îngrijirilor, să crească finanțarea pentru studiul tratamentelor, să încurajeze activitățile timpul în aer liber și, în general, să faciliteze standardizarea evaluărilor și diagnosticelor.

În present se caută măsuri pentru oprirea acestui val în creștere. Un grup de experți de la Academia Națională de Științe, Inginerie și Medicină (NASEM) a lansat în luna septembrie raportul ”Miopia: Cauze, Prevenire și Tratamentul unei boli din ce în ce mai frecvente”, în care prezintă o serie de recomandări, între care și reclasificarea miopiei ca o boală care necesită un diagnostic medical. Un astfel de demers ar încuraja agențiile de stat și asociațiile profesionale să aloce resurse pentru stoparea fenomenului. Una dintre recomandări are în Vedere copiii, pentru care se recomandă petrecerea a cel puțin două ore zilnic în aer liber.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.