Acasă Social După modelul alimentelor de bază, se propune TVA redusă și pentru produsele...

După modelul alimentelor de bază, se propune TVA redusă și pentru produsele de igienă de bază

DISTRIBUIȚI

 173385 – 08102024 – După modelul pachetului alimentar de bază care beneficiază de TVA redusă de 9%, un grup de parlamentari a lansat inițiativa reducerii TVA și pentru o serie de produse de igienă personală, considerate de bază.

Astfel, luni, 7 octombrie, Senatul a adoptat inițiativa legislativă care propune încadrarea produselor de igienă de bază (tampoane igienice şi tampoane interne de uz feminin, şerveţele şi scutece pentru copii, scutece pentru adulţi (articole pentru incontinenţă), pastă de dinţi, deodorante corporale şi antisudorifice, săpunuri de toaletă personală) în categoria celor pentru care se aplică cota redusă de TVA de 9%. Proiectul va fi transmis Camerei Deputaților pentru dezbatere și votul final.

Inițiatorii proiectului arată că România se află pe un loc codaş în Europa în ceea ce priveşte igiena personală. Potrivit statisticilor folosim de 4 ori mai puţin săpun decât vesticii, 63% dintre români nu se spală pe dinţi, iar 4% din populaţia de la oraş nu s-a spălat niciodată pe dinţi. De asemenea. România este pe primul loc în Europa la numărul de cazuri de TBC, iar Hepatita A este larg răspândită. Aceste tipuri de boli care ar putea fi prevenite cu o igienă de bază corespunzătoare sunt numeroase. Esenţial pentru prevenirea şi încetarea transmiterii acestor boli, care sunt eradicate în alte state, este spălatul pe mâini cu apă şi săpun. În conformitate cu modificările recente din anul 2023 ale Directivei TVA, Statele Membre UE au libertatea de a aplica cote reduse de TVA de minim 9% pentru produse de igienă de bază, inclusiv pentru cele de igienă menstruală. Reducerea TVA la produsele de igienă personală de bază, care ar trebui să antreneze scăderea preţurilor pentru aceste produse, ar putea încuraja o atenţie mai sporită la propria igienă şi curăţenie.

Un alt argument care a stat la baza inițiativei legislative este TVA redusă pentru produsele de igienă personală în numeroase state europene, tocmai pentru accesul populaţiei la o igienă şi o sănătate adecvate. Astfel sunt date ca exemplu Austria, care a redus TVA de la 20% la 10% pentru produsele de igienă personală, Belgia – de la 21% la 6%, Croaţia – de la 25% la 13%, Franţa – de la 20% la 5,5%, Germania – de la 19% la 7%, Luxembourg – de la 17% la 3%, Polonia – de la 23% la 5%, Portugalia – de la 23% la 6%, Slovenia – de la 22% la 9,50%, Spania – de la 10% la 4%, iar Irlanda, care de la 23%, a eliminat-o.

Exercițiul de mobilizare MOBEX BZ-IL-24 173386 – 07102024

Statul Major al Apărării anunță organizarea, în perioada 14 – 18 octombrie 2024, în județele Buzău și Ialomița, a exercițiului de antrenament pentru evaluarea rezervei – MOBEX BZ-IL-24.

Exercițiul, cu caracter periodic, este planificat și organizat  pentru evaluareai nivelului de completare cu personal și tehnică a unităților, precum și pentru realizare coeziunii acționale între militarii în activitate și rezerviști.

În anul 2024, exerciții de mobilizare a rezerviștilor au avut loc în în județele Brăila și Galați (în luna aprilie) și în județele Prahova și Dâmbovița (în luna septembrie).

În exercițiu vor fi antrenate și autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice și operatorii economici din județul Buzău, cu sarcini în domeniul pregătirii economiei și teritoriului pentru apărare.

Totodată, cetățenii din rezerva armatei cu domiciliul în județele Buzău și Ialomița vor fi convocați la unitățile militare unde sunt repartizați, pentru executarea unor activități specifice de pregătire.

Un exercițiu asemănător s-a mai desfășurat în județul Buzău în anul 2014, iar în județul Ialomița în anul 2012.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.