Acasă Social După 24 de ani, Guvernul revizuiește Grila naţională de evaluare a nevoilor...

După 24 de ani, Guvernul revizuiește Grila naţională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice

Vor fi avuți în vedere 36 de parametri

DISTRIBUIȚI

 173568 – 25102024 –  Guvernul a simplificat Grila națională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice și a revizuit instrumentele standard de evaluare a nevoilor acestor persoane, respectiv criteriile de încadrare în grade de dependenţă și fişa de evaluare socio-medicală. Modificările au fost propuse în contextul în care această grilă nu a mai fost actualizată din anul 2000.

Grila naţională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice este utilizată în încadrarea persoanelor vârstnice în grade de dependență și în elaborarea planului individualizat de îngrijire și asistență.

Documentul propune evaluarea pe baza a 36 de parametri, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a asigura o evaluare detaliată și sensibilă a funcționării acestor persoane, precum și o îmbunătățire a îngrijirilor și a calității vieții lor.

Totodată, se prevede ca pentru formularul fișei de evaluare socio-medicală, în vederea eficientizării activității serviciului public de asistență socială (SPAS) care stabilește dreptul la asistență socială, să fie valorificate informațiile deja existente în sistemul de evidență al SPAS, la data realizării evaluării.

Revizuirea grilei contribuie la operaționalizarea și funcționarea celor 71 de centre de zi de îngrijire și asistență pentru persoane vârstnice, care vor fi înființate prin PNRR.

Măsurile vor intra în vigoare de la 1 martie 2025, cererile de asistență socială înregistrate până la această dată urmând să fie soluționate conform legislației în vigoare la data înregistrării lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.