Acasă Politic Discuții pentru Schengen

Discuții pentru Schengen

DISTRIBUIȚI

 173401 – 09102024 – În perioada 30 septembrie – 4 octombrie, ministrul de Interne Cătălin Predoiu a avut o serie de întrevederi cu oficiali europeni pe tema aderării depline a României la spațiul Schengen, în cursul acestui an.

 Astfel, la Viena, Predoiu a discutat cu omologul austriac, Gerhard Karner, despre noile măsuri pe care autoritățile române le-au luat pentru finalizarea celei de-a doua etape a aderării la spațiul Schengen. În acest context, a fost subliniat faptul că eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime nu a generat probleme, că frontierele sunt securizate de o manieră impecabilă, cooperarea bilaterală cu toți vecinii, dar și cu Austria, merge foarte bine, cifrele privind migrația ilegală la frontierele României scăzând aproape de zero și că toate proiectele convenite cu statele membre, Comisia Europeană și Agențiile europene, se implementează fără probleme.

Tot la Viena, demnitarul român a avut un prim schimb de opinii cu domnul Magnus Brunner, actual ministru de finanțe al Austriei, nominalizat pentru funcția de comisar european pentru afaceri interne și migrație. Pe parcursul discuției, oficialul austriac a apreciat eforturile României pentru securizarea frontierelor externe și a exprimat speranța ca obiectivul privind aderarea la spațiul Schengen să fie realizat cât mai curând posibil.

 La Praga, ministru Cătălin Predoiu a discutat cu omologul ceh, Vít Rakušan, despre cooperarea bilaterale în actualul context de securitate la nivel european și măsurile luate de România privind gestionarea migrației și securizarea frontierelor, în vederea finalizării dosarului Schengen, precum și despre sprijinul constant și vocal al Cehiei, atât pe durata deținerii de către această țară a Președinției Consiliului UE cât și ulterior, în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen.

Măsurile luate de autoritățile române au urmărit consolidarea cooperării și intensificarea schimbului de informații cu statele din regiune și cu partenerii europeni. În acest sens, România are în derulare proiecte cu toate țările vecine (ex. Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina) cu rezultate foarte bune, care vizează organizarea de patrule mixte, schimb de experiență, consolidarea schimbului de informații, elaborarea de evaluări de risc.

România a demonstrat că securizează frontierele europene la un nivel înalt, aplică toate regulile și legislația Schengen, folosește toate sistemele europene, eliberează vize Schengen, nu a înregistrat nicio sincopă de la momentul eliminării controalelor la frontierele aeriene și maritime.

 Demnitarul ceh a mulțumit pentru aprecierile transmise și a confirmat că poziția Cehiei rămâne neschimbată: locul României este în spațiul Schengen și acest lucru trebuie să se întâmple cât mai curând posibil. Argumentele oferite de România sunt suficient de solide pentru încheierea dosarului. A adăugat faptul că speră ca argumentele tehnice și politice, care țin de buna funcționare a UE să genereze voința politică necesară și României i se va recunoaște acest drept în 2024.

În ceea ce privește cooperarea bilaterală în domeniul afacerilor interne, interlocutorii au agreat intensificarea acesteia, având în vedere prioritățile comune ale celor două state în ceea ce privește securitatea la nivel regional și european precum și noile amenințări ce necesită un răspuns ferm și coordonat al agențiilor de aplicare a legii. În plus, domeniul situațiilor de urgență ocupă un loc important în ansamblul cooperării între cele două ministere de resort, mai ales în contextul în care ambele state s-au confruntat recent cu inundații masive.

Agenda discuțiilor ministrului Cătălin Predoiu  cu ministrul de interne, pentru sport și integrare al landului Bavaria (Germania), Joachim Herrmann, s-a concentrat asupra perspectivelor de finalizare a dosarului Schengen și consolidarea dialogului în contextul celor mai recente evoluții politice de la nivel european.

 Și de această dată demnitarul român a prezentat rezultatele operaționale înregistrate după ridicarea controalelor la frontierele maritime și terestre, subliniind că migrația ilegală la frontierele RO este aproape zero.

Cei doi demnitari au opinat că problemele de securitate și migrație trebuie abordate de o manieră comprehensivă și printr-o cooperare europeană și internațională consolidată și cu convenit că traficul de migranți și protecția frontierelor externe, precum combaterea criminalității organizate transfrontaliere trebuie abordate în comun, în aceeași manieră.

Astfel, cu prilejul vizitei pe care omologul din landul Bavaria o va realiza la București, în noiembrie 2024, cei doi miniștri vor semna un nou document de cooperare în domeniul cooperării polițienești. Acesta va actualiza cadrul juridic prin includerea de noi domenii de cooperare, precum prevenirea și combaterea traficului de migranți sau a traficului ilegal de substanțe și deșeuri periculoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.